Când auzi cuvântul castel sau palat probabil te duci cu gândul la ceva foarte înalt. Cu multe, multe camere spațioase, în care să te pierzi admirând mobilierul. Cu măiestoase candelabre. Ai dorința de a descoperi acele pasaje secrete ce permit trecerea spre locuri neașteptate. Astfel, te invit să descoperi alte castele și palate din România, țara mea, țara ta! Altele decât binecunoscutele castele Peleș și Bran sau castelul Huniazilor. Vă invit la o călătorie printre construcții princiare românești, poate nu atât de spectaculoase arhitectural, dar încărcate istoric și mai ales…sunt ale noastre și ar trebui să ne mândrim cu ele.
Castele și palate Știrbey
Palatul Știrbey de pe Calea Victoriei, București
Acest palat a fost din 1835 până în 1948 propietatea familiei Știrbey și a servit ca Palat Domnesc, reședință a unora dintre personalitățile cele mai de seamă ale vieții politice, sociale și culturale ale României: trei generații din familia Știrbei. Din 1954, este sediul Muzeului de Artă Populară. Din 1982 până în 1990, este sediul pentru Muzeul ceramicii și sticlei.
Palatul Știrbey de la Buftea
Acest palat are 2 tuneluri de ieșire în caz de urgență. Este construit în stilul Tudor. Construcția a fost terminată de Alexandru Știrbey. Acest palat a reprezentat loc de refugiu pentru Regina Maria și copiii săi în Primul Război Mondial. Tot aici, s-a semnat Pacea de la Buftea, în 1917, când România pierdea Dobrogea. Pe marginea Lacului Buftea, obișnuia să vină să pescuiască scriitorul prolific al literaturii române Mihail Sadoveanu. Aici, după ce toți membrii familiei Știrbey au fost alungați din țară, a fost instalată o parte din Institutul de Geriatrie „Ana Aslan”.
Castelul din Sinaia
O construcție din 1875 realizată de fata lui Barbu Știrbey, Alexandrina Știrbei și de soțul său, Emanoil Florescu, general apreciat de Cuza Vodă și de Carol I. Castelul se află între străzile cu numele celor doi conducători din Sinaia. Construcția a adăpostit trezoreria orașului Sinaia, iar acum a devenit muzeul acestui oraș.
Castelul Bethlen- Haller
(Cetatea de Baltă, Cetatea Târnavei)
Există comuna Cetatea de Baltă (Küküllővár – Cetatea Târnavei) în jud. Alba, pe DJ 107, între Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici. Iar această comună găzduiște un castel vechi din secolul al XVI-lea, care de la construcție până la jumătatea secolului al XIX-lea aparține familie Bethlen și până în 1948 aparține familiei Haller. În prezent, imaginea castelului este asociată cu vinul Jidvei. Acest castel a fost renovat în 1773, iar de când a intrat în posesia proprietarilor Jidvei, i s-au adus și modificări cu aer medieval. De ce este deosebit acest castel, care poate fi vizitat la cere, deși acum este proprietate privată? Pentru că o dată ce ai pășit în acest castel vei simți cum se îmbină elementele de construcție și arhitectură aparținând mai multor secole: bolţi și ancadramente renascentiste, elemente baroce, gresie modernă și replici contemporane de armuri medievale.
Castelul Mikes din Zăbala
(Zabola în maghiară)
Într-un sat din județul Covasna, chiar în centrul satului Zăbala, se află acest castel. Este de fapt un întreg domeniu ce ține de acest castel. Domeniul a aprținu unei familii de nobili maghiari pe nume Mikes. Este un domeniu îngrijit și cu o vechime de aproximativ 300 de ani. Domeniul cuprinde și un lac, dar și o pădure. Cei care au mai fost pe acolo susțin că este un loc romantic, cu poduri, cu alei pavate cu piatră, cu o grădină în stil britanic, iar aleea care duce spre castel este mărginită de copaci înalți și martori la toate întâmplările. Este acolo amenajată o pensiune, astfel că vă puteți destinde acolo.
Castelul Ugron sau castelul-calendar
Acest castel a luat numele proprietarului său, baronul Istvan Ugron, fostul ambasador al Austro-Ungariei în Rusia. Construcția sa a început în 1911. Castelul află în satul Zau de Câmpie, în județul Mureș. Denumirea de castel-calendar este dată de felul în care este construit: are 365 de ferestre, 4 turnuri, 52 de camere, 7 terase și 12 holuri, acestea reprezentând zilele din an, anotimpurile, zilele din an, zilele din săptămână și lunile din an. Acest castel este înregistrat ca monument istoric, dar a funcționat ca orfelinat. Din păcate, starea în care se află acum este într-o continuă degradare.
Acestea sunt câteva castele și palate mai puțin cunoscute, dar care merită vizitate. Și sunt mii de locuri minunate în țara noastră! Acordă timp țării tale pentru a o descoperi la adevărata ei frumusețe!