Se poate observa din ce in ce mai mult preocuparea romanului pentru o alimentatie sanatoasa si pentru un stil de viata echilibrat. Produsele naturale, alimentele bio sunt la mare cautare.
Din dorinta de a inlocui produsele care contin conservanti sau alte substante chimice multi romani isi achizitioneaza diferite electrocasnice cu ajutorul carora vor prepara singuri acele produse alimentare, evitand introducerea E-urilor si a conservantilor intalniti in produsele alimentare (paine, compoturi, dulceata, lapte de soia, etc) din zona alimentara.
Cu toate aceastea, greseala des intalnita o reprezinta proasta combinare a alimentelor la o masa in care sunt prezente mai multe feluri de mancare.
Amuzat de aceasta poza, incerc sa ma focusez asupra subiectului inceput si voi prezenta mai jos principiile de combinare corecta a alimentelor intalnite in alimentatia noastra zilnica:
- Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea ş.a.) sunt complementare cu amidonoasele (făina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), împreuna crescandu-le valoarea biologica a proteinelor.
- Legumele bogate in saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mancarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate în amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animala.
- Laptele avand o compoziţie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente . Excepţia tolerata este combinarea laptelui cu painea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe.
- Painea dospita poate fi acceptata si in combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar in cantitati moderate.
- Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.
Nutritie – alimentatie optima
Hrana naturala a format baza dietei omenirii de-a lungul vremii. Din secolul al XX-lea am inceput sa fim expusi la nenumarate produse artificiale si la substantele chimice continute in hrana si in mediul inconjurator.
O stare buna de sanatate are la baza principiul consumului de alimente care sa furnizeze exact necesarul de energie pentru un bun echilibru in organism. O doza corespunzatoare de energie se pierde in incercarea de a contracara efectul acestor substante chimice toxice straine de organism, dintre care unele nu se pot elimina din organism si se acumuleaza in tesuturi.
Este practic imposibil sa evitati aceste substante, deoarece nu exista nici un loc pe planeta noastra care sa nu fie contaminat in vreun fel de produsele fabricate de aceasta epoca a chimiei.
Alegand sa consumati ori de cate ori aveti ocazia hrana naturala este ceea ce puteti face pentru a manca sanatos in ziua de azi. Prin intoarcerea la aceste produse naturale se micsoreaza efectele daunatoare ale poluarii chimice, care este de altfel o reala amenintare pentru viitorul umanitatii.
Prin consumul produselor nepreparate, hrana naturala este calea cea mai benefica pentru organism. Multe produse contin enzime care ajuta la digestie. Mancarea nepreparata este plina de fitochimicale, ale caror efecte asupra sanatatii sunt asemanatoare cu cele ale vitaminelor si mineralelor. Prin preparare termica, enzimele se distrug si se reduce activitatea fitochimicalelor.
Mancati hrana naturala cat de mult se poate. Asigurati-va ca cel putin o jumatate din cantitatea de alimente sa fie alcatuita din fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte.
Evitati hrana preparata care contine aditivi, conservanti si gatiti hrana cat mai putin posibil si sanatos.