Da, ai citi bine: Familia! Nu doar viitorul elev va intra într-o lume nouă, ci toată familia. Sunt câteva aspecte de care ar trebui să ţii cont. Câteva ponturi pentru ca trecerea de la grădiniţă la clasa zero să fie mai uşoară pentru toată lumea 🙂
Nu cumpăra toate rechizitele de pe piață
Când se apropie începutul anului şcolar, încep promoţiile la rechizite. Dar nu ceda tentaţiei de a-i cumpăra de toate cele care consideri tu că sunt necesare.
Vă recomand discutarea cu cadrul didactic asupra restului de rechizite necesare. Bloc de desen, acuarele, pensule, hârtie clasată, plastilină sau alte lucruri se pot cumpăra la comun. Şi tot aici vă recomand evitarea folosirii termenului de „fondul clasei” pentru a ocoli unele discuţii. Cont pentru rechizite sau Cont pentru materiale didactice sună mai bine.
Care sunt rechizitele de bază pentru clasa zero?
O primă şedinţă cu părinţii te va pune în temă. Ce să cumperi şi ce nu. Însă, dacă nu mai ai răbdare până atunci, sunt câteva lucruri care le poţi cumpăra.
Ghiozdan
Cumpără unul mai mare decât cel avut la grădiniţă. În acesta trebuie să încapă cel puţin penarul, cutia de sandwich şi un flacon de apă.
Penar
Penarul poate să fie deja echipat sau unul simplu, pe care să-l echipezi ulterior. În clasa 0 este posibil să nu aibă nevoie de stilou. Vor lucra mai mult cu creion grafic, creioane colorate şi carioci. Nu uita de radieră şi o ascuţitoare bună.
Cutia pentru sandwich
Dacă găseşti la reducere una cu personajul preferat, nu ezita în achiziţionarea sa. Va fi extrem de bine primită.
Acestea sunt rechizitele de bază pentru clasa zero. Poți cumpăra și niște etichete adezive cu numele copilului de lipit pe haine și rechizite, pentru a nu se încurca hainele și rechizitele copiilor între ele.
Hainele încep să fie importante
Unele şcoli au încă din clasa zero uniforme. Unele nu impun acest lucru decât în clasa întâi. Cert este că au nevoie de hăinuţe noi. Mai ţineţi minte cum primeam noi haine de început de an şcolar? Ei, cam aşa este şi acum.
Pentru băieței
- Trenning plus adidaşi. Musai noi, posibil de firmă sau cel puţin cu personajele preferate sau în trend. Nu judec, nu acuz, am doi acasă care cer. Când şi cât primesc, este partea a doua. 😛
- Blugi şi mocasini sau pantofi lejeri.
- Bluze şi tricouri.
- Pantalon de stofă bleumarin sau negri
- Cămașă albă
- Geacă de toamnă
Pentru fetițe
- Trening și adidași/ Și aici trebuie să fie noi, de firmă sau măcar cu personajul preferat.
- Rochiţă şi/sau sarafan.
- Fustă bleumarin sau neagră până la genunchi
- Pantofiori
- Cămăși, malete și tricouri
- Geacă de toamnă sau pardesiu.
Nu trebuie nu ştiu câte bucăţi din fiecare, dar trebuie măcar câte una. Şi trebuie promovată curăţenia înaintea fashion-ului.
Pregătirea familiei pentru acest pas important
Am ajuns şi la ultimul punct. Cel care apare şi în titlu. Pe lângă un buget generos, familia trebuie să fie prezentă lângă proaspătul şcolar. Nu doar să-i cumpere de toate.
Îți poți lua o săptămână de concediu de la muncă sau măcar o zi pentru atunci când copilul intră în clasa zero. Așa vei putea fi alături de copil fără a fi înconjurată de stresul generat de locul de muncă.
Un sfat bun: Prima zi în clasa zero trebuie sărbătorită în familie. Nu trebuie o petrecere de pomină, dar acesta este printrele puţinele momente cu care nu se mai întâlneşte nimeni. Poate fi doar o prăjitură şi suc, doar să fie toată lumea apropiată.
Pregătiţi de şcoală?