Mai mult decât un spațiu pentru gătit și mâncat, bucătăria este locul în care de cele mai multe ori îți petreci diminețile, stând de vorbă la o cafea sau atunci cînd iei prânzul alături de familie, în zilele de weekend. Chiar dacă renovezi sau redecorezi adăugând câteva elemente de decor, te poți inspira din cele 8 idei practice pe care ți le-am pregătit mai jos.
Maximizează spațiul disponibil
Dacă bucătăria ta este una de mici dimensiuni trebuie să maximizezi fiecare spațiu la maximum, așa că poți încerca să folosești spațiul din fața geamului, amplasând chiuveta în acest loc, sau realizând un blat pe care fie poți prepara diversele alimente fie poți servi masa.
Folosește etajere pentru condimente
În lateralul ferestrei, niște etajere pe care să depozitezi condimentele pot aduce un plus de culoare bucătăriei tale.
Delimitează bucătăria de living
În cazul bucătăriilor open-space, ai posibilitate să realizezi un corp cu multe rafturi în care poți depozita ustensilele din bucătărie sau farfuriile. O altă sugestie prin care poți să separi zona bucătăriei de living este realizarea unui corp tip insulă, care poate servi drept blat de bucătărie, loc de luat masa sau zonă de depozitare.
Adaugă personalitate cu tapet/vopsea colorată
Pentru a creea un spațiu original, poți personaliza o zonă delimitată a bucătăriei, vopsind sau lipind un tapet asortat cu restul culorilor din bucătărie. Dacă ai mobilă într-o singură nuanță, deschisă, folosește tapet sau vopsea în culori vii ca să însuflețești monotonia uniului. Dacă ai mobilă închisă la culoare, ai grijă să nu folosești la tapet aceeași nuanță ca a mobilei; mai degrabă alege un tapet care să contrasteze cu mobila. Pentru mobilă de bucătărie în mai multe nuanțe, tapetul ar trebui să fie într-un dintre nuanțele secundare ale mobilierului.
Alege mobilier colorat
Adu un plus de originalitate bucătăriei tale optând pentru mobilier colorat. Poți alege dintr-o gamă variată de nuanțe tari sau pale. Ai grija să păstrezi aceeași gamă de culori cu restul casei, pentru un look uniform. Dacă, totuși iți dorești un mobilier clasic pe nuanțe de maro și bej, amintește-ți că poți folosi fețe de masă, șervete, naproane, farfurii, pahare colorate, pentru a-ți înveseli bucătăria. Nuanțele de portocaliu și verde creează o atmosferă dinamică și optimistă.
Asigură o iluminare suficientă
Iluminatul bucătăriei poate să fie realizat prin montarea în tavan a unui corp suspendat sau pentru a oferi o cantitate necesara zonei de preparare a alimentelor, poți monta lumini deasupra blatului. Exista corpuri de iluminat liniare, cu diverse moduri de aplicare sau mascare în corpurile de mobilier superioare, care asigură o lumină directă asupra blatului de lucru.
Fă-ți grădină cu condimente în bucătărie
Te-ai gândit că poți avea propria grădină cu verdețuri la tine în bucătărie? Ghivece cu busuioc, coriandru, chilli, rozmarin sau pătrunjel vor aduce un plus de culoare bucătăriei și iți vor transforma preparatele în adevărate delicii culinare.
Pardoseala perfectă = ușor de întreținut
Pardoseala din bucătărie trebuie să fie în primul rând ușor de întreținut. Disponibilă în numeroase nuanțe și ușor de curățat, gresia este printre cele mai întâlnite tipuri de pardoseală. O altă variantă pentru cei care iți doresc un spațiu cald și primitor este placarea cu parchet. Spre deosebire de gresie, la parchet trebuie să fi foarte atent la întreținerea lui pentru a-i prelungi durata de viață.
Identificând nevoile tale și ale membrilor familiei, bucătăria ta poate să fi foarte ușor transformată într-un spațiu practic, în care iți poți satisface toate poftele culinare și în care poți petrece momente plăcute alături de cei dragi.