Care sunt cauzele apariției faringitei cronice?
Durerea de gât poate să aibă multiple cauze, nu numai cele infecțioase. Oamenii consideră că durerea de gât este provocată doar de o răceală sau guturai, adică o infecție a gâtului cu viruși sau bacterii. Când se întâmplă să ne doară gâtul din cauza unei răceli, durerea se rezolvă în câteva zile cu pastilele adecvate: antiinflamatorii +/- antibiotic. Însă putem resimți o durere de gât care depășește cele câteva zile ale unei răceli și se continuă pe durata săptămânilor și chiar a lunilor. Această durere este un simptom al faringitei cronice.
Faringita cronica ( adică inflamația gâtului mai mult de 3 luni) este o problemă destul de frecventă în zilele noastre și un motiv destul de frecvent de a veni la doctor.
Cum apare durerea de gât?
Ce nu știți despre gât este că acesta este un loc „călduros”, cu o temperatură de 35-36 grade, un mediu umed și steril. Asa că dacă noi bem lichide reci și mâncăm rece „stresăm” gâtul, acesta se inflamează și apare o jenă. Aceasta se transformă încetul cu încetul într-o adevărată durere. Prin urmare, ar trebui să evităm lichidele reci, cum ar fi: apă cu gheață, berea, vinul rece, whisky cu gheaţă și alimentele reci – de exemplu, înghețata. 🙂
Pe lângă căldură, gâtul mai are nevoie și de umiditate, astfel încât dacă vorbim mult sau respirăm pe gură în loc să respirăm pe nas intră aer uscat de afară, nefiltrat de nas (nasul are rolul de a steriliza și umidifică aerul). Astfel, iarăși apare o jenă sau durere în gât datorită faptului că ni se usucă gâtul. Prin urmare, nu avem durere de gât dacă avem grijă ca aerul să intre tot timpul prin nas (deci să avem nasul desfundat). Să nu vorbim mult și mai ales într-un mediu uscat și rece gen aer condiționat (de exemplu, sălile de conferință din instituțiile private cu climatizare proprie).
Factori externi
Durerea de gât permanentă poate să apară și datorită unor factori toxici pe care îi introducem noi în corp, cum ar fi: fumatul, băuturile acidulate, mâncarea piperată, acid, citricele. Ne mai putem trezi dimineața cu o durere de gât datorită faptului că în timpul nopții nasul a fost înfundat și am respirat numai pe gura – sforăind. În acest fel aerul uscat și neventilat din cameră a fost absorbit de către organism prin gât și nu prin nas.
Factori interni
Un reflux gastro-esofagian favorizat de o hernie hiatala și o alimentație neadecvată poate duce de asemenea la o durere permanentă de gât. Secreția acidă din stomac (care favorizează digestia alimentelor) urcă din stomac în esofag și apoi în faringe (gât) iritându-l și inflamându-l. Prin urmare, tratamentul ar fi un regim dietetic și medicamente care scad aciditatea gastrică.
Cea mai frecventă cauză
Însă cauza cea mai frecventă a unei dureri de gât este „rinoreea posterioară”, adică niște secreții” fabricate” de nas și sinusuri. Aceste secreții se formează datorită aerului toxic care îl respirăm. Ele au rolul de a încerca să elimine toate noxele și alergenii care vor să intre în nas și, prin urmare, în organism. Însă „avem ghinionul” ca podeaua nasului să arate ca un tobogan care coboară prin spatele nasului și, prin urmare, aceste secreții care se formează în nas şi sinusuri coboară în spatele nasului și în gât- inflamând peretele posterior al faringelui- apărând astfel jena, durerea și senzaţia de nod în gât. Eliminarea acestui factor de durere cronică a gâtului este o problemă mai complexă cu care se luptă medicii ORL în mod constant. Ea constă în „repararea” nasului și, prin urmare, a sinusurilor. Despre această problemă vom discuta în următorul articol.
Cam astea ar fi principalele motive de durere permanentă în gât. Dacă avem mai multă grijă de noi…. și organismul este echilibrat și nu ne mai doare nimic. Află aici informaţii despre faringita acută! 🙂