Când cumperi un frigider te aștepți să te țină mai mult decât un computer, nu-i așa? Și, în mod normal, oricare dintre frigidere ar trebui să aibă o durată de viață mai lungă decât un computer sau un cuptor. Deși funcționează zi de zi, noapte de noapte pentru a menține mâncarea bună, este surprinzător cât de rar se poate defecta. Unele defecțiuni necesită ajutorul unui specialist și chiar recomandăm să chemi unul atunci când este cazul. Dar unele mici defecțiuni pot fi soluționate chiar de tine: dacă a rămas fără lumină sau dacă bârâie. Poți să economisești niște bani cu puțină răbdare și câteva cunoștințe. Iată cum.
Câteva informații tehnice despre frigidere
Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că frigiderul are 2 componente principale: bobina de condensare și bobina de evaporare. Cu ajutorul unui compresor și a unui motor, între acestea circulă un lichid de răcire. În condensator se răcește acest lichid, apoi curge spre bobina de evaporare. Aici, aerul este răcit prin contact cu lichidul răcit.
Ca să știi și mai multe, condensatorul este acea bobină aflată în spatele sau dedesubtul frigiderului. Evaporatorul este bobina din interiorul aparatului. Alte componente importate ale sistemului de răcire și de congelare sunt: întrerupătarele, termostatele, radiatoarele și ventilatoarele.
Iar acum să trecem în revistă câteva probleme care pot apărea la frigidere și cum le poți rezolva tu singură. 🙂
[mks_button size=”medium” title=”Vezi aici cele mai bune oferte de frigidere încorporabile” style=”rounded” url=”http://profitshare.ro/l/2824407″ target=”_blank” bg_color=”#0003bc” txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-play” icon_type=”fa” nofollow=”1″]
Frigiderul nu are lumină și nu funcționează
Această problemă s-ar putea rezolva extrem de simplu dacă verifici priza și remarci că frigiderul este, de fapt, scos din priză. Dacă nu este scos din priză și tot nu este lumină și nici nu se aude vreun sunet când deschizi ușa frigiderului, atunci verifică dacă priza este funcțională. Poți face asta dacă introduci alte dispozitive electrice în priză.
Dacă priza este funcțională, verifică panoul electric al locuinței, să nu se fie arsă siguranța care alimentează cu energie frigiderul. Dacă nu este nici asta, verifică de probleme cablul de alimentare al frigiderului.
Lumină este, dar frigiderul nu funcționează
Poți curăța condensatorul, dar dacă frigiderul nu dă semne că ar începe să funcționeze, atunci mai bine chemi un specialist. Este posibil să ai vreo problemă cu compresorul sau termostatul. Dacă lada frigorifică este prea caldă, atunci problema este cu termostatul. Cheamă specialistul. Dacă auzi un bâzâit din partea de jos a frigiderului după ce ai curățat condensatorul, atunci motorașul este stricat. Cheamă specialistul.
Garnitura ușii frigiderului nu se închide bine
Dacă vrei ca produsele din interiorul frigiderului să nu se strice, atunci ușa frigiderului trebuie să fie perfect închisă. Cu alte cuvinte, garnitura ușii aparatului (fâșia de cauciuc cu care este căptușită marginea ușii) trebuie să fie perfect lipită de frigider. Verifică din când în când dacă este etanșă introducând o bancnotă între ușă și corpul frigiderului. Dacă atunci când o tragi înapoi bancnota iese ușor, ai o problemă. Trebuie înlocuită garnitura.
Frigiderul nu se mai oprește
Dacă frigiderul merge încontinuu și nu se mai oprește, înseamnă că este supracongelat. Soluția este simplă: decongelează-l. Aici cauza poate fi garnitura nesigilată de care vorbeam mai sus. Asigură-te că totul este ok cu garnitura. Dacă ai o problemă cu fâșia de cauciuc, înlocuiește-o înainte de a decongela frigiderul. Dacă nu se soluționează problema așa, atunci curăță condensatorul înainte de a chema un specialist.
[mks_button size=”medium” title=”Vezi aici cele mai bune oferte de frigidere încorporabile” style=”rounded” url=”http://profitshare.ro/l/2824407″ target=”_blank” bg_color=”#0003bc” txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-play” icon_type=”fa” nofollow=”1″]
Frigiderul face zgomot prea mare
Dacă frigiderul tău este prea zgomotos în funcționare, atunci ceva este în neregulă. Înainte de a face orice altceva, încearcă să îl zgâlțâi puțin. Este posibil ca unele componente să nu fie echilibrate și de acolo vine zgomotul. Asigură-te că frigiderul este echilibrat cu totul. Folosește-te de o nivelă cu bulă de aer. Dacă nu se rezolvă problema și zgomotul este chiar mai puternic, este posibil să fie vorba de un condensator defect sau un evaporator defectuos. Este timpul să chemi un specialist.
Acestea sunt cele câteva probleme care ne-am gândit noi că ar putea să apară pe durata de viață a unui frigider, probleme pe care ai putea să le rezolvi chiar tu. Mai ai și alte sfaturi? Povestește-ne cum ai reparat singură frigiderul! 🙂