Suntem în plin sezon al fructelor, iar printre cele mai căutate amintim și de vișine. Aceste fructe acrișoare, de culoare roșu închis, provin de la pomi fructiferi (Prunus cerasus, familia Rosaceae) înrudiți cu cireșii (Prunus avium, familia Rosaceae).
Componentele principale din vișine
- Vitaminele C, B1, B2
- Betacarotenoide (sursă de vitamina A)
- proantociani sau factorul P
- flavonoide
- Săruri minerale de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier
- Oligoelemente: zinc, cupru, mangan, cobalt
- glucide
- fibre solubile (pectine)
- fibre insolubile (celuloză, lignina)
Beneficiile aduse de vișine
- efect antioxidant și de reducere a radicalilor liberi, radicali care sunt nocivi pentru organism, asigurând astfel și un efect anticancerigen; efectul antioxidant este asigurat de vitaminele C si A, zinc, mangan. Efectul antioxidant se va observa și la nivelul pielii și prin reducerea ridurilor.
- sursă de vitamina A, prin acele betacarotenoide. Betacarotenoidele dau culoarea roșie a vișinelor, iar metabolizate în organism eliberează vitamina A.
- efect remineralizant prin sărurile minerale și oligoelemente, menținând și echilibrul acido-bazic în organism
- efect diuretic, de eliminare a apei din organism prin Vitamina C, potasiu, flavonoide
- efect antiinflamator prin flavonoide, potasiu
- efect de întărire a pereților vaselor de sânge, prin creșterea elasticității vaselor de sânge și de scădere a permeabilității peretului vascular (adică nu mai este permisă ieșirea lichidului din interiorul vaselor de sânge în afara acestora). Efectul de întărire a vaselor de sânge este dat de proantociani, Vitamina C
- efect uricozuric, adică de eliminare a acidului uric prin urină, datorită vitaminei C
- efect de scădere a colesterolului din sânge, cu ajutorul pectinelor. Aceste pectine se leagă de lichidul biliar la nivelul intestinului și apoi se elimină prin scaun (fecale). Pierderile de bilă sunt compensate de ficat prin secreția suplimentară de săruri biliare (sărurile biliare sunt necesare sintezei de colesterol), astfel că va scădea colesterolemiei.
- reglarea tranzitului, prin pectine, se modifică timpul de tranzit intestinal, reglând timpul de defecație.
- prin fibrele insolubile (celuloză și lignină) apar modificări de absorbție a unor principii nutritive la nivelul intestinului. se formează niște geluri care întârzie digestia și absorbția glucidelor. Astfel glucoza absorbită la nivelul intestinului este diminuată, având efect hipoglicemiant.
- prin fibrele insolubile se asigură și un contact redus al substanțelor toxice cu mucoasa intestinală, astfel că aceste substanțe toxice nu se absorb în cantități așa mari. Deci, vișinele sunt utile în curele de detoxifiere.
În ce boli sunt utile vișinele
Curele cu vișine sunt utile pentru prevenția unor boli, dar se recomandă și după ce bolile s-au instalat.
- gută
- litiază urinară
- obezitate
- ateroscleroză și prevenția accidentului vascular
- probleme ale ficatului
- hipertensiune arterială
Recomandare
Vișinele se consumă proaspete, ca atare. Astfel beneficiezi de toate vitaminele și celelalte nutriente din fructe. Bineînțeles că poți face din vișine delicioase prăjituri și excelente compoturi, dulcețuri…doar că nu vei beneficia de efectele principiilor active.
Oricum, aceste fructe sunt excelente în cadrul programelor de detoxifiere, asigurând energia necesară pentru o parte din perioada verii. Așa că profitați! Poftă bună și sănătate! 🙂