Să fii femeie este ceva minunat. Insă mai minunat decât a fi femeie, este să fii mamă. Iar în această postură, atât de specială, dar în același timp cu o responsabilitate uriașă, femeia devenită mamă, are o primă obligație – alăptatul.
Alăptatul nu este doar acțiunea mecanică, efectiv de a pune copilului din brațele tale sânul tău cât mai aproape de gurița sa, astfel încât să-i dai posibilitatea să înghită lăpticul tău de mamă. Alăptatul este IUBIRE, HRANĂ, CEL MAI BUN START în viața copilului tău.
Laptele de mamă
Laptele de mamă este cel mai bun aliment pentru sugar!!! Iată de ce:
- este un aliment unic, ușor digerabil și utilizat în întregime de către organism;
- conține substanțe energetice și de construcție cum nu are alt aliment. Substanțele din compoziția sa se potrivesc perfect funcțiilor tractului gastro-intestinal, metabolismului și rinichilor;
- conține substanțe de apărare (imunoglobuline), care întăresc imunitatea copilului;
- laptele de mamă are importanță deosebită în prevenirea sau întârzierea apariției diferitelor alergii (respiratorii, cutanate, digestive);
- laptele de mamă este mereu proaspăt este mereu proaspăt, lipsit de microbi și are temperatura potrivită;
- supraalimentația cu lapte de mamă nu este posibilă, deoarece copilul crescut cu lapte de la sânul mamei rar va deveni supraponderal;
- din punct de vedere economic și financiar, laptele de mamă este cel mai ieftin și presupune depunerea unui efort redus. Dacă ai da lăptic cumpărat, lucrurile s-ar schimba radical. Cheltuieli suplimentare pentru lapte, biberoane etc. Apoi timp suplimentar pentru pregătirea laptelui, sterilizarea biberoanelor și multe alte detalii.
- în primele zile, glandele mamelonare secretă un lichid vâscos, cu tentă gălbuie, fluid, transparent. Acesta are un conținut mai mare în proteine și minerale, conținut scăzut în grăsimi, conține lactoză și are valoare energetică. Din a doua zi, începe secreția lactată propriu-zisă. Tot de atunci vor începe umflarea și întărirea sânilor, pielea se înroșeste și devine mai caldă decât de obicei. Acum începe disconfortul mamei, dar cu 0 igienă corepunzătoare, totul va fi bine. După a cincea zi, se va secreta laptele de tranziție, care are o culoare gălbuie și aspect cremos. De la 2-3 săptămâni, se va secreta laptele matur, care este mai apos, alb, subțire, dar care are toți nutrienții necesari unei creșteri normale: vitamine, minerale, proteine, grăsimi, hidrați de carbon. Bineînțeles că proporția acestor nutrienți se modifică pe perioada alăptării, în funcție de nevoile sugarului.
Bebelușul tău cere mâncare când are nevoie
- cam la o jumătate de oră de la naștere, nou-născutul resimte dorința de a suge și atunci este bine să fie pus pentru prima dată la sân, la cel mult 6 ore de la naștere. Cu cât este pus mai târziu la sân, reflexul de supt devine mai slab.
- în primele zile, bebelușul își potolește foamea cu mici cantități de lapte.
- în prima săptămână de viață, nou-născutul trebuie să învețe să sugă. Este important să-și regleze ritmul meselor și, pe cât posibil peste noapte, mesele să fie mai rare, astfel încât să fie mai mult timp alocat odihnei, somnului. Acest aspect este important și atât pentru el ca bebeluș, cât și pentru tine ca mamă, asigurând astfel timp și pentru odihnă și evitarea oboselii și iritației bebelușului.
- s-a observat că, alăptând copilul la sân, acesta va avea mai rar regurgitații, vărsături, sughițuri, colici, neliniște, tulburări de somn.
- cei mici au obiceiul de a-și duce degețelul la guriță, sugând degețelul; cei alăptați o fac mai puțin.
- prin acțiunea de supt, sugarul își antrenează mușchii maxilarului, astfel că maxilarul inferior și superior se vor dezvolta corect, fără să apară anomalii în momentul când apar dințișorii. Când dai lapte bebelușului cu biberonul și dințișorii apar, riscul de a deforma dentiția este mare, din cauza tetinei care presează dințisorii.
- prin alăptare are loc contactul dintre mamă și copil, se realizeză o legătură strânsă, cu urmări pentru educație. Prin ținerea la piept, copilul percepe căldură și siguranță, astfel încât capătă încredere în mediul înconjurător, dezvoltându-se armonios și din punct psihic, startul în viață fiind cu un mare plus, pe care nimeni nu-l poate înlocui.
De ce să nu îți fie teamă să alăptezi?
Sunt mămici sau viitoare mămici care nu se mai gândesc la nimic altceva decât la sănătatea copilului lor, tinzând să se neglijeze. Nu, nu îți spun să te neglijezi. Este important ca tu să fii bine, sănătoasă fizic și psihic, să-ți îngrijești corpul, să ai grijă ca laptele tău să fie de cea mai bună calitate. Cu alte cuvinte, să fii atentă la ceea ce mănânci și la ceea ce faci, astfel încât să poți să îi oferi copilului tău tot ceea ce are nevoie pentru a crește frumos.
Dar sunt și mămici cu o anumită teamă atunci când vine vorba de alăptat. De ce îți este frică să alăptezi? De ce te temi? Ți se deformează corpul? Nu vei mai avea forma sânilor așa cum o aveai înainte? Dacă aceasta este problema, cred că știi și ești conștientă că oricum sânii ți se vor lăsa, chiar dacă nu alăptezi. Doar înaintezi în vârstă, nu întinerești, iar celulele corpului îmbâtrânesc. Corpul tău se poate deforma și dacă tu nu ai grijă de ceea ce mănânci și dacă nu faci mișcare. Deformarea corpului apare chiar în lipsa vreunei nașteri sau în lipsa alăptării copilului. Dacă vei alăpta, tu vei îmbătrâni, dar vei fi lăsat ceva în urmă. Nu este oare fantastic să știi totuși că participi cu toată ființa ta la creșterea unui copil? Și nu a oricărui copil! Al tău! Mie mi se pare deosebit, minunat!
Crează o legătură cu bebelușul tău
Stând de vorbă cu mămicile pe care le-am întâlnit, cele mai multe mi-au mărturisit că în momentul în care alăptezi simți cu adevărat că ești mamă. Este o legătură pe care doar tu și copilul tău o puteți realiza. Nu pot să descriu în cuvinte ce minunată este privirea lor, cum se citește pe chipul lor minunatul sentiment.
Dacă ești o mămică norocoasă și nu apar probleme, iar sânii tăi produc lăptic suficient, atunci vei înțelege că laptele care se formează în glandele lactifere tot trebuie eliminat, tot va trebui să te mulgi și lăpticul respectiv va trebui să faci ceva cu el. Îl arunci? sau îl dai copilului mai târziu (pus la rece în recipiente sterile și apoi încălzit). Dacă nu te mulgi și nu elimini laptele din ductele lactifere, vei simți cum sânii te dor, este presiune mare și există riscul sa faci mastită (inflamația sânului, cu risc de infecție).
Beneficiile alăptatului
- în timpul alăptării se secretă hormonul oxitocină, care asigură o revenire mai rapidă a formei și dimensiunilor uterului matern.
- rezervele de grăsime acumulate în timpul sarcinii se reduc mai rapid, asigurând revenirea la greutatea normală.
- alăptarea face ca sânii să recapete până la urmă forma inițială.
- la mamele care alăptează, riscul de a se îmbolnăvi de cancer este mult mai mic decât la celelalte femei.
- producția de lapte începe când copilul este pus la sân.
- primul alăptat este bine să fie cât mai rapid, cam la o jumătate de oră de la naștere, dacă nu apar alte aspecte medicale. Oricum, primul alăptat trebuie să fie în primele 6 ore de la naștere. Cu cât bebele este pus mai târziu la sân, reflexul de supt devine mai slab.
- se întâmplă ca laptele să curgă mai târziu. Asta se întâmplă dacă bebelușul este pus mai târziu la sân sau la intervale mai mari de timp. Laptele va începe să fie eliminat din mameloane cam la 3-4 zile în cazul femeilor care au născut prin cezariană.
- Sunt mămici la care, doar gândul la bebeluș, privirea, țipetele copilului, simpla atingere a sânului să ducă la picurarea laptelui din mameloane
Ai încredere în tine ca mamă!
Ca mamă, fii convinsă că faci ceea ce este mai bine pentru copilul tău. Atunci când mama este nesigură, îi lipsește încrederea, este agitată, neliniștită și când stresul este la cote mari, reflexul de scurgere a laptelui este inhibat. Mai mult, părți ale glandelor lactifere se contractă și blochează scurgerea laptelui, chiar dacă laptele este produs. Așa că pentru binele tău și al copilului tău, ai încredere în tine că te vei descurca de minune ca mamă. Încercă să te relaxezi și să eviți mediile și situațiile stresante cât mai mult posibil.
Important! Mama trebuie să aibă grijă să spele sânii zilnic, dar numai cu apă curată, călduță. Folosirea săpunului poate duce la uscarea pielii și înăsprirea mameloanelor. Igiena sănilor este importantă pentru sănătatea mamei și a copilului. Există risc mare de infecție dacă nu sunt curățate bine resturile de salivă și de lapte.
Dar nu mă va durea?
Dacă te gândești că te va durea, fii sigură că te va durea. Dar nu trebuie să te descurajezi. Unele mămici au o sensibilitate mai mare și ca atare vor simți durere, iritație, chiar sângerare. În acest caz, bebelușul este alăptat mai des, dar lăsat mai puțin la sân. Așa, bebelușul nu va fi prea flămând și nu va apuca prea brutal mameloanele, evitându-se și formarea crăpăturilor la nivelul mameloanelor mamei (așa numitele ragade).
Trebuie să fii atentă la tine și la cei dragi
Orice nelămurire ai avea, orice temere ai avea, cu privire la sănătatea copilului tău, cu privire la sănătatea ta, la sănătatea relației mamă-tată, mamă-copil, tată-copil, consultă medicul, apelează la medic. Chiar dacă cel mai nou membru al familiei îți ocupă tot timpul și este pus pe primul loc, nu uita că sunt și alte aspecte care nu trebuie neglijate. Și anume: sănătatea ta, ca mamă, relația ta cu tatăl copilului, relația cu ceilalți membrii ai familiei. Bucură-te de cel mai frumos lucru care ți se poate întâmpla ca femeie și lasă bucuria ta să se reverse peste cei din jurul tău. Nu uita că și ei au emoții 🙂 Și cel mai important, asigură-i copilului tău iubirea, hrana și cel mai bun start în viață prin alăptat.