Sănătate

Poate nu știai: despre calcifierile la sâni

 

Ce sunt calcifierile?

Când spunem calcifiere ne referim la calciul care se depune pe unde trebuie și pe unde nu trebuie. O calcifiere normală presupune depunerea calciului la nivel osos, cu rolul de a face oasele mai solide, mai puternice. Din păcate, depunerea calciului poate să se realizeze și la nivelul altor țesuturi, de obicei țesuturi moi, ducând la modificări locale. O calcifiere anormală poate să fie consecința unor alterări locale ale țesuturilor arteriale, cartilaginoase, pulmonare, mamare.

Cum se prezintă calcifierile?

La nivelul sânului, depozitele de calciu se văd la mamografie. Se prezintă fie ca pete albicioase, mari, răspândite la întâmplare la nivelul sânului și atunci vorbim de macrocalcifieri. Sau se prezintă ca niște pete albicioase, mici, mărunte, mai mnumeroase, grupate și cu formă neregulată și atunci vorbim de microcalcifieri.

calcifierile la sâni

De ce apar calcifierile la sân?

Ți se pare ciudat să ai depozite de calciu la nivelul sânului? Te întrebi ce anume ar declanșa formarea unor astfel de depozite?

La un prim impuls, am putea zice că aceste calcifieri apar datorită aportului credcut de calciu sau de vitamina D. Studiile însă nu au găsit o corelație între aportul crescut de calciu și calcifierile la sân.

Totuși alți factori sunt suspecți:

  • îmbătrânirea țesutului mamar, cu înaintarea în vârstă;
  • prezența unor calcifieri la nivelul dermului și la nivel vascular sau depozite deja existente în arterele mamare;
  • existența nodulilor și a chisturilor mamare;
  • mastită;
  • radioterapie;
  • folosirea de spray-uri, prafuri, loțiuni, creme, care sunt aplicate pe pielea din zona aceasta;
  • din cauza depozitelor de grăsime.
  • de obicei, dacă au fost răni locale, infecții sau inflamații zona este predispusă la calcifiere

Să mă îngrijorez?

Dacă se pune un astfel de diagnostic, se vor face teste suplimentare pentru validarea diagnosticului și încadrarea la benign sau malign.  Orice modificare la nivelul sânului trebui ținută sub observație. De regulă, aceste calcifieri nu sunt canceroase (sunt benigne), dar există și cazuri malignizate, adică din formațiune benignă s-a transformat în malignă.

Ce trebuie să fac?

Se poate să resimți ceva durere sau la palpare să simți ceva modificări. De multe ori nu se simte nimic. Se recomadă anual să se realizeze ecografii mamare. Dacă la ecografie apar formațiuni ce necesită examinare mai clară, medicul imagist va efectua mamografie. Este bine să se facă un control anual, mamografii anuale, iar aceste mamografii să fie comparate de la an la an. Păstrează mamografiile. Fă-ți un dosar cu toate investigațiile, pe care sa-l prezinți la fiecare control medical. Se recomandă biopsia pentru a valida prezența sau absența cancerului.

Ai grijă de sănătatea ta! Fii precaută și efectuează controale medicale de rutină! 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.