Ciclul vieţii este dur. Dur pentru că este schimbător, iar nouă nu ne plac foarte mult schimbările, chiar dacă factorul declanşator suntem chiar noi. Specii din regnul animal dispar, specii frumoase care ne plăceau. Dar dacă aflăm că sunt descoperite altele, ne vom încânta la fel de puternic precum ne întristăm când dispar? Propun să ne gândim, mai bine, cum am putea să le protejăm. Dar mai întâi vă voi prezenta o selecţie de 5 (din 200 găsite) noutăţi aduse de anul 2015 în regnul animal şi vă îndemn să ne bucurăm împreună de schimbări, oricât de greu ar fi să vedem jumătatea plină a paharului fără să tragem un ochi şi la cea goală.
Blue dwarf „walking” snakehead fish
Este o descoperire nouă făcută în Himalaya care te va surprinde cu abilităţile sale de uscat. Acest peşte albastru poate trăi patru zile pe uscat având posibilitatea de a se deplasa 400m de la un petec de apă la altul. La fel ca frumosul peşte europenizat, Betta spledens, acesta menţionat mai sus este un peşte răpitor, se oxigenează cu aerul preluat din atmosfera noastră şi îşi petrece viaţa în mlaştini sau ape stătătoare, dulci.
Hyorhinomys stuempkei – şoricelul cu nasul ca un rât
A fost descoperit în insula indoneziană Sulawesi în anul 2013, dar abia in 2015 a fost recunoscut ca o specie nouă. Are mustăţi şi urechi mari şi drăgălaşe specifice lui Mickey Mouse, un nas mic în formă de rât şi dinţi imenşi ca un vampir. Da, acest rozător nu este 100% drăgălaş, oricât de mic şi inofensiv ar putea părea.
Geosesarma dennerle – crabul vampir
Este încă o specie deja descoperită şi chiar vândută în petshop-urile din Indonezia, dar care a fost oficializată ca specie nouă abia anul trecut şi merită menţionat printre cele 5 noutăţi aduse de anul 2015 în regnul animal. Deşi denumirea îl face să pară la fel de respingător ca dinţişorii şoricelului menţionat mai sus, acest crab are o înfăţişare superbă datorată culorilor sale puternice şi vibrante. Nu cresc mai mari de 5-6 cm şi sunt mult mai blânzi decât ne promit cleştii lor.
Rhinopithecus Strykeri – maimuţa care strănută
De ce care strănută? Pentru că are nasul ca celebrul personaj negativ din Harry Potter, Voldemort şi îi intră apa-n nas când plouă. Pardon, tocmai m-au certat. Maimuţa are doar înfăţisarea asemănătoare inamicului lui Harry. În comparaţie cu el, deasupra ei nu dăinuie niciun blestem, supărare sau lipsă de afecţiune, ba din contră, ea are un nas perfect utilizabil, orientat cu nările în sus. Ea a fost descoperită şi descrisă în 2010 în Burma, dar recunoscută oficial în anul 2015.
Hyalinobatrachium dianae – brocuţa Kermit
Ultima prezentată, dar nu cea din urmă, este broasca denumită după un personaj din faimosul serial Păpuşile Muppets, broasca Kermit. Jim Henson, creatorul comediei, trebuie să fie tare mândru pentru anticiparea reuşită. Asemănarea este izbitoare cu nocturna broască descoperită în anul 2015 în pădurile din Costa Rica. Probabil singura diferenţă este că cea din urmă nu cântă la fel de mult ca cea fictivă.