Anxietatea este o problemă tot mai întâlnită în zilele noastre, fiind alimentată de ritmul alert al vieții moderne, de stresul zilnic și de presiunea constantă a tehnologiei și informațiilor. În aceste condiții, mulți oameni trec prin diverse simptome fizice, prin stări de îngrijorare, tensiune și teamă, care le afectează sănătatea.
Dacă prin respirații normale este întreținută viața, prin respirația profundă și conștientă se pot atrage calmul și liniștea, în caz de stres și anxietate. Învață din acest articol cum să folosești respirația astfel încât să-ți redobândești echilibrul emoțional!
Ce este anxietatea?
Anxietatea este un sentiment de frică și neliniște. Persoanele care trec printr-un episod de anxietate se simt agitate, tensionate și înregistrează o creștere a ritmului cardiac. În unele cazuri, stările de anxietate sunt absolut normale, cum ar fi în fața unor deadline-uri sau a unor decizii importante. În aceste situații, anxietatea poate fi benefică, stimulând concentrarea și aducând un plus de energie, pentru a duce la îndeplinire toate sarcinile, dar pentru o perioadă scurtă de timp. Există însă și tulburări de anxietate, în care frica nu doar că nu mai este temporară, dar este și copleșitoare.
Tulburările de anxietate reprezintă un grup de afecțiuni mintale, fiind considerate cele mai răspândite afecțiuni psihiatrice din lume. Frica intensă și constantă, starea de agitație și de apăsare, însoțesc frecvent persoana în cauză, făcând-o să evite munca, școala, întâlnirile, ceea ce îi poate agrava unele simptome. Izolarea de membrii familiei, de colegi, prieteni, mediu social în general, este un rezultat evident al acestor tulburări, extrem de nociv pentru individ în sine, căci suntem ființe sociale.
În cazul în care anxietatea nu este o simplă emoție care dispare odată ce a fost înlăturat factorul declanșator, se impune o intervenție rapidă și personalizată. Aceasta poate include atât psihoterapie, cât și medicamente (anxiolitice sau unele antidepresive) prescrise de un medic psihiatru.
Tratează simptomele de anxietate prin tehnici de respirație
Tehnicile de respirație sunt utilizate din vechi timpuri pentru calmarea stărilor de agitație. În prezent, aceste exerciții sunt recomandate de mulți specialiști în caz de anxietate, ca o modalitate naturală și la îndemână de echilibrare a minții, este o abordare holistică ce câștigă din ce în ce mai mult teren.
Prin controlul respirației, se activează sistemul nervos parasimpatic, diminuând răspunsul de tip „luptă sau fugi” asociat anxietății. Pe lângă acest beneficiu, prin tehnicile de respirație profundă se normalizează ritmul cardiac și se reglează tensiunea arterială, ceea ce înseamnă că atât mintea, cât și corpul se calmează.
Dintre tehnicile de respirație recomandate în caz de anxietate sau de depresie, respirația abdominală este, poate, cea mai populară. Persoanele anxioase sau cele care suferă de depresie, tind să respire superficial, motiv pentru care oxigenarea organismului este incompletă sau insuficientă. Poți verifica dacă respiri superficial printr-o simplă observare a mișcărilor corpului în timp ce inspiri și expiri. Dacă în timpul inspirației se ridică toracele, umerii și claviculele, adică doar partea superioară a plămânilor, cantitatea de aer inspirat este mică, iar consumul de energie este unul mare.
Prin respirația abdominală, este implicată și partea inferioară a plămânilor, antrenând și diafragma, mușchiul care separă toracele de zona abdominală. Pentru a pune în aplicare această tehnică, trebuie să te așezi confortabil și să poziționezi o mână pe abdomen și una deasupra inimii, pe piept. Inspiră adânc pe nas, timp de patru secunde, dirijând aerul către abdomen, simțind astfel că se extinde, și apoi expiră lent, pe gură, numărând până la opt. Mâna de pe abdomen ar trebui să se miște în timpul efectuării acestei respirații, iar mâna de pe torace trebuie să rămână nemișcată.
Vindecă-te de anxietate, printr-un program de respirație conștientă
O altă opțiune pe care o au la dispoziție persoanele care se confruntă cu anxietate sau depresie este să se înscrie într-un program de respirație, cum este 9D Breathwork, organizat de Privesc Altfel și facilitat de Luiza Ciurlea. Aici, facilitatorul te va călăuzi în procesul de vindecare interioară, într-un mediu liniștit și prietenos.
În cadrul acestui program, se utilizează tehnici de respirație conștientă, sunete pe diverse frecvențe și vizualizarea ghidată, fiind stimulate aspecte fizice, emoționale și mentale, prin intermediul cărora oamenii se pot elibera de frici și pot depăși blocajele emoționale.
Spre deosebire de alte tehnici utilizate în anxietate, 9D Breathwork nu se limitează la ameliorarea unor simptome, ci stimulează vindecarea. Prin respirații profunde și ritmice, care declanșează mecanisme de eliberare emoțională, prin tonuri binaurale care pot armoniza cele două emisfere cerebrale și prin tehnicile de hipnoză subliminală care furnizează sugestii de reducere a stresului și anxietății, se obține o transformare de durată, pentru o viață mai echilibrată.
Înscrie-te chiar acum în programul 9D Breathwork de la Privesc Altfel și primește suportul de care ai nevoie pentru a lucra în acest proces de vindecare de anxietate, stres, traume și blocaje emoționale!