Se lasă frigul și vremea urâtă își poate lăsa amprenta pe tenul tău, dacă nu avem grijă de pielea de pe fața noastră, dar și de pe mâini sau restul corpului.
Cea mai bună terapie: alimentația și hidratarea
Oricâte creme, la oricâte tratamente faciale ai apela, dacă nu ai grijă ce mănânci și ce bei, întregul organism va avea de suferit, inclusiv tenul. Hidratarea este importantă, de asemenea. Dar prin hidratare nu înseamnă doar să bei apă sau alte lichide non-alcoolice (ceai, compot, suc natural obținut prin stoarcerea fructelor și consumarea imediată a sucului obținut). Hidratarea se realizează și prin alimente care să asigure celulelor organismului funcționarea.
Procesul de oxidare se petrece oricum la nivelul celulelor, țesuturilor, astfel că este nevoie să îi asiguri organismului alimente care să protejeze celulele de atacul distructiv al unor anumite substanțe. Aceste anumite substanțe sunt secretate în condiții de stres, suprasolicitare, poluarea mediului, alimentație plină de chimicale și de E-uri, junk food. Alimentele care neutralizează efectul compușilor nocivi se numesc alimente cu efect antioxidant sau antioxidante.
Aceste alimente sunt cele care conțin: vitaminele A, C și E, zinc, seleniu, magneziu, licopen, betacaroten, resveratrol. Cum toamna este bogată în fructe și legume, avem de unde alege. Consumă zilnic nuci, alune, struguri, gutui (atenție, gutuile constipă, deci, consumă cu moderație), morcovi . Zilnic să-ți faci un fresh de fructe. Nu ocoli avocado, kiwi, bananele. Dovlecii sunt printre vedetele culinare de toamnă cu efecte benefice asupra organismului.
Tenul tău fără zâmbet nu-i perfect
Poți să ai un ten perfect, fără vreun coș, punct negru sau por dilatat, fără vreun rid (vorbind la modul absolut), fără vreo cicatrice urâtă. Dacă nu zâmbești și nu faci cu voie bună ceea ce faci, nu-i bine, chipul tău tot nu va fi frumos. Este important să zâmbești și să o faci din inimă.
Nu putem fi mereu veseli. Oscilăm de la a fi trist la a fi bucuros. Însă trebuie să urmărim mereu că nevoile noastre fizice, psihice, spirituale să fie îndeplinite. Rezolvă nevoile și nu le lăsa nerezolvate, pentru că nevoile tot vor persista, problemele se vor adânci. Ele vor reveni mereu, indiferent că-i vară, toamnă sau primăvară. Ai grijă de sufletul tău!
Obiceiuri la care să renunți
Te-ai gândit că obiceiuri din rutina ta zilnică pot afecta tenul? Fumezi? Îți începi dimineața cu un gros fum de țigară? Nu fumezi, dar ai în jurul tău persoane care o fac? Bei sucuri carbogazoase zilnic? Obișnuiești să mănânci multe dulciuri? Cu ce te speli pe față? Cam sari peste orele de somn, nu te odihnești suficient? Te demachiezi seara la culcare, chiar dacă nu te machiezi? Te demachiezi corect? Petreci măcar o jumătate de oră în aer liber sau ești ca un șoarece de bibliotecă?
Renunță la tutun, evită mediile lipsite de aer proaspăt sau unde se fumează. Mergi în locuri cu verdeață, mergi pe jos. Renunță la băuturi alcoolice și carbogazoase. Renunță la alimentele de tip fast-food și la dulciuri. Este important să dormi cât trebuie. Acordă organismului tău cele opt ore de somn pe noapte și astfel te vei feri de cearcăne, ten palid.
Trebuie să-ți demachiezi zilnic fața, chiar dacă nu te machiezi, pentru că praful din atmosferă se depune pe fața ta și împreună cu sebumul de pe față asigură un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Folosește produse de demachiere cu pH neutru, ca săpun pentru copii, apă micelară. pH-ul pe care fața ta trebuie să-l aibă este între 4,5-5,5. Nu te culca fără sa-ți dai jos rimelul sau fondul de ten. Oricum demachierea se face de două ori pe zi, dimineața și seara.
Cremele potrivite tenului meu
Suntem diferite. Iar tenul nu face excepție. Tenul tău diferă de tenul meu. Dacă nu îngrijim tenul potrivit tipului de ten pe care îl avem nu ne vom bucura de un ten frumos.
Exfolierea se cere făcută
Celulele moarte de la nivelul pielii trebuie îndepărtate pentru a nu permite încărcarea tenului. Plus că o cremă de îngrijire hidratantă sau nutritivă are efectele dorite la nivel maxim dacă se aplică pe o piele la care s-a efectuat exfolierea.
Cum se face exfolierea? Foarte simplu. Se folosesc produsele de tip scrub deja existente pe piață sau fiecare își poate face un scrub acasă. De reținut că scrub-urile nu se aplică zilnic, ci de două ori pe săptămână, dacă sunt scrub-uri cu acțiune medie. Sunt și scrub-uri mai agresive. Acestea se folosesc rar, o dată la două săptămâni.
Variantele de scrub care se pot face acasă au la bază ingrediente din bucătărie: sare, zahăr, mălai, tărâțe sau zațul de cafea. Sarea, mălaiul, tărâțele sau zațul de cafea se pot amesteca cu demachiantul pe care îl folosești de obicei. Aceleași ingrediente le poți pune și în gelul de duș ca să obții o pastă gomantă. Sarea are efectul de a curăța porii. zațul de cafea este antioxidant.
Mălaiul, tărâțele și zațul de cafea, prin mișcări ușoare, determină la contactul cu pielea atât de pe corp cât și de pe față, microcirculația sângelui, astfel că sângele de la nivelul capilarelor din piele este pus în mișcare, iar tegumentele sunt mai bine hrănite și oxigenate. Pentru zahăr, de multe ori se alege varianta de amestecare cu miere. Se obține un gomaj bun cu efect hidratant și nutritiv, datorită principiilor din miere. Atenție, mierea nu se folosește de persoanele alergice la produsele apicole!
Mișcările de aplicare a scrub-ului sunt asemănătoare cu cele pentru aplicarea cremei: de jos în sus, din interior spre exterior. Mișcările trebuie să fie ușoare, nu apăsate și nici nu trebuie să freci, pentru că îți poți irita pielea, se poate zgâria și ridurile devin mai accentuate.
În categoria cosmetice și dermatocosmetice există deja produse de exfoliere. Unele produse sunt chiar cu aplicare zilnică, dar efectul de exfoliere este mai redus.
Poți găsi produse potrivite tipului tău de ten aici sau aici.
Hidratare și nutriție
Pentru a hidrata și a asigura aportul nutritiv al pielii trebuie să știm ce tip de piele avem.
Ce tip de piele am?
Clasificarea obișnuită a tenului este următoarea: ten uscat, gras, normal sau mixt.
- Tenul uscat nu produce sebum, pielea se descuamează, se ridează repede și ușor. pielea este fină, fără pori vizibili, de multe ori este palidă.
- Ten normal-mixt. De obicei tenul normal foarte rar se întâlnește, doar la persoanele sănătoase. Tenul normal este mat, pielea elastică, netedă, fără riduri/puncte negre, secreție de sebum echilibrată, fără zone uscate sau grase. Tenul mixt se întâlnește frecvent. Se caracterizează prin zona T (bărbie, nas, frunte) ca zonă grasă, iar restul feței prezintă piele uscată, mai ales în jurul ochilor și al obrajilor.
- Tenul gras produce sebum în exces, lucește, ridurile se formează mai greu, porii sunt vizibili, mari deschiși, încărcați. Apar comedoame și puncte negre. De multe ori se dezvoltă microbii, care pot duce la acnee. Este întâlnit la tineri, în adolescență, la persoanele corpolente.
Dacă vorbim de metabolismul lipidelor, atunci avem fie un ten uscat sau ten gras (ten gras uleios, ten gras asfixic, ten gras acneic). Din punct de vedere al apei de la nivelul pielii, există trei tipuri de ten: deshidratat, hidratat, hiperhidratant. Tenul mai poate fi pletoric (roșiatic datorită abundenței proteice și glucidice) sau cașectic (palid) în funcție de metabolismul proteinelor și glucidelor. Dacă vorbim și de anumite probleme ale tenului, atunci este ten eritrozic sau cuperozic (afectat de acnee rosacee sau cuperoză).
Cum este afectat tenul meu?
Tenul diferă de la o vârstă la alta. Tenul unui copil nu este același cu cel al adolescentului, al adultului sau la bătrânețe. Factorii de mediu acționează și modifică tenul (soare, frig, vânt, umiditate). Alți factori: predispoziția genetică, alimentația, stresul, somnul, schimbările hormonale, medicamente, produsele cosmetice (folosite necorespunzător pot deteriora tenul).
Iarna și toamna: tenul tinde să se usuce. Iarna și toamna: tenul are nevoie de hrănire și protecție. Deci este nevoie de produse cu textură mai grasă, bogate în vitamine. Protecția se face împotriva acțiunii frigului, vântului, dar și împotriva soarelui, deci trebuie și produse cu factor de protecție solară.
Vara: soarele îmbătrânește, favorizează cancerul de piele, radicalii liberi care se formează atacă tenul, scad elastina și colagenul din piele, pielea este deshidratată. Vara: tenul are nevoie de hidratare și protecție solară.
Produsele ce mi se potrivesc
Nu te aștepta ca produsele care îți sunt recomandate să meargă și la tine. Fiecare ten este diferit și durează până iți vei găsi produsul care să ți se potrivească într-adevăr, după multe încercări. Ce se potrivește prietenei sau colegei de muncă , nu se potrivește și ție.
Știai că după folosirea demachiantului (gel sau lapte) pot rămâne resturi pe față ce trebuie îndepărtate. Astfel că se folosesc loțiunile tonice. Există loțiuni care sunt destinate pentru fiecare tip de ten. Loțiunile sunt bazate pe apă în proporție mare. Atenție! Loțiunile cu alcool au rolul de a închide porii, deci se folosesc pentru tenul gras, cu sebum și porii dilatați. Alcoolul usucă tenul, deshidratează!
Produse demachiante poți găsi aici.
Aplică produsul (crema) pe pielea încă umedă, efectul de hidratare este mai bun.
Un ingredient care asigură hidratarea tenului și a pielii este untul de cacao (butirum cacao). Caută produsele pe care le folosești să fie bogate în unt de cacao, care nu numai hidratează, dar și catifelează pielea.
Și buzele au nevoie de îngrijire
Parte din chipul tău intră și buzele. Buzele au pielea foarte subțire, sensibilă și predispusă la frig, vânt, radiații solare. Și în cazul lor se aplică gomaje și este nevoie de hidratare și nutriție. Folosește un balsam de buze hidratant. Sunt foarte eficiente cele pe bază de unt de cacao. Este nevoie și de un factor de portecție solară. De obicei, pentru stick-urile de buze se folosesc protecții mici, SPF 15. Buzele bine îngrijite schimbă aspectul întregii fețe.
Poți alege un balsam de buze de aici.
Ai grijă de tenul tău! Iar grija să înceapă din interior și să se îndrepte spre exterior!