Fiecare femeie este altfel, pentru că altfel vorbește, altfel gândește sau își poartă hainele și altele îi sunt atuurile. Și fiecare femeie se confruntă cu propriile ei probleme de sănătate, propriile probleme ale tenului. Am făcut o listă cu cele mai frecvente probleme ale tenului și am prezentat și soluțiile de îngrijire a tenului pentru a rezolva respectivele probleme.
Petele și pistruii: chic sau deranjant?
Uneori pistruii vin foarte bine pe fața unei femei și îi dau un aer aparte. Însă uneori sunt inestetici. Ce sunt de fapt pistruii? Pistruii sunt mici pete colorate răspândite pe toată suprafața fetei. Zonele predispuse pistruilor sunt mai ales nasul, obrajii și fruntea. Pistruii se pot extinde și pe restul corpului, pe piept, torace sau membre.
De obicei, la expunerea solară și la radiațiile solare, pielea va reacționa. Se vor declanșa mecanisme de apărare. Anumite celule de la nivelul pielii, adică melanocitele, vor începe să sintetizeze un pigment numit melanină. Această melanină are rolul de proteja pielea împotriva radiațiilor solare. La fiecare expunere solară se mai sintetizează o anumită cantitate de melanină, acționând ca un scut pentru straturile profunde ale pielii. Această melanină se depune sau se adună în straturile pielii într-o cantitate proporțională cu expunerea solară. Dacă persoana mai este în tratament cu anumite medicamente, s-ar putea ca aceste medicamente să determine apariția petelor, iar în momentul expunerii la soare, petele să se accentueze. De obicei, peroanele cu tenul deschis se confruntă mai des cu petele și pistruii.
Cum ne comportăm când ne confruntăm cu pete sau pistrui?
- respectăm orele de expunere la soare sau pe cât posibil ne ferim de o expunere excesivă la soare;
- trebuie folosite creme cu protecție solară de fiecare dată când sunt expuneri la soare. Cremele trebuie să aibă un factor de protecție ridicat;
- mersul la dermatologul trebuie să fie pe lista ta de activități periodice;
- dermatologul este cel care decide dacă în cazul tău se pot urma procedee de înlăturare a pistruilor sau petelor.
- chiar dacă par inofensivi, pistruii pot prezenta modificări care să ducă la probleme serioase, cum ar fi cancerul.
Veșnica problemă: acneea
Fie că vorbim de fete adolescente sau trecute de adolescență, avem o problemă care poate persista și anume acneea (sau coșurile). Această problemă dermatologică din cauza a unei hipersecreții a glandelor sebacee și se manifestă prin puncte negre (comedoame) sau puncte albe (colecția albă sau alb-gălbuie de puroi, se mai numesc și pustule) care apar la suprafața pielii. Din păcate pot apărea și papule (apare o roșeață, cu mică durere la nivelul firului sebaceu), noduli (leziuni mai mari, mai severe, mai dureroase, dure, roșii, situate mai în profunzimea pielii, se vindecă cu cicatrice), chisturi (leziuni dureroase, cu puroi, situate adânc în piele, vindecarea se face cu o cicatrice).
Ce se poate face în cazul acneei?
Pentru că acneea lasă urme pe piele și vindecarea se face greu, este bine să consultați medicul dermatolog. Totuși sunt reguli minime care trebuie respectate:
- este foarte important ca tenul să fie curățat, deci este necesară curățarea porilor și îndepărtarea secreției grase, pentru a nu întreține apariția coșurilor.
- stimularea microcirculației faciale prin masarea fetei cu ajutorul unui amestec de tărâțe (boabe grâu sau ovăz) cu loțiune tonică. Prin aplicarea acestui amestec se obține și un efect de exfoliere a pielii și de stimulare a regenerării pielii.
- evitați strângerea coșurilor sau „stoarcerea” lor. Acest lucru duce la distrugerea țesutului pielii și favorizarea unei infecții suplimentare;
- nu folosiți creme, geluri, pastile dacă nu aveți recomandare de la medic. Tratamentul pentru acneea poate să inducă reacții adverse grave, de aceea trebuie să fie realizat la recomandarea medicului și sub supravegherea sa.
- regimul alimentar trebuie să fie bogat în fructe, legume verzi, sucuri naturale bogate în vitamina C și alți antioxidanți. Regimul hidric corespunzător, adică de minim 2 L apă pe zi.
- nu fumați și evitați să stați în medii unde se fumează, se lucrează cu substanțe chimice sau este mult praf.
- tenul trebuie curățat cu un săpun medicinal și apă călduță pentru a reduce îngrășarea tenului și a elimina șansele unei infecții. Tenul se spală cu apă limpede sau cu ser fiziologic de câte ori este nevoie (mai ales pentru persoanele care lucrează în medii încărcate în praf și fum). Apele micelare sunt foarte eficiente în menținerea tenului curat.
- nu se folosesc creme uleioase, mai ales pe zonele cu probleme.
- pentru a reduce porii dilatați și secreția de sebum (secreția de sebum crescută întreține porii dilatați) se pot folosi loțiuni tonice. Loțiunile tonice reduc sebumul.
O altfel de problemă: acneea rozacee
Rozul este o culoare în trend, însă nu și pe pielea noastră. Acneea rozacee afectează obrajii, nasul, fruntea. Boala debutează foarte frecvent la persoanele cu vârstă cuprinsă între 30 și 50 de ani, în special femei, iar în cazul bărbaților afecțiunea prezintă forme mai severe.
Primele semne ale bolii sunt căldură și roșeață temporară a obrajilor, declanșate de stimuli precum:
- expunerea la temperaturi ridicate sau scăzute,
- soare,
- diferențe de temperatură rece-cald,
- consum de alcool, cafea, mâncăruri picante sau extrem de fierbinți.
Tratamentul cuperozei
- recunoașterea și evitarea stimulilor ce conduc la accentuarea afecțiunii.
- spălarea feței cu delicatețe, folosind apă călduță și utilizarea un săpun blând, fără parfum, după care se clătește riguros;
- evitată ștergerea intensă a tenului afectat pentru a nu contribui la iritarea sa suplimentară;
- după spălare, tenul se lasă să se usuce complet și apoi se aplică alte produse de îngrijire;
- produsele eficiente terapeutic se aplică înaintea cremelor ecran solar sau a machiajului;
- în tratamentul cuperozei se folosesc creme ușor de tolerat, hidratante și cu efect reparator, produse dermato-cosmetice, destinate unui ten sensibil, cu tendință alergică, produse care conțin retinaldehidă, dextran sulfat, cu efect terapeutic de calmare a roșeții. Aceste creme pot avea o nuanța ușor verzuie care să contribuire la o camuflare rapidă a roșeții.
- machiajul să fie ușor, pe bază de apă, ce conține silicon și care să poată fi ușor de îndepărtat pentru a nu irita suplimentar tenul.
- produsele de îndepărtare a machiajului nu trebuie să conțină alcool, parfum, mentol, ulei de măsline sau acid salicilic. Se pot folosi cu succes apele micelare.
- în fiecare zi, înaintea expunerii la soare este importantă folosirea unei creme ecran cu indice de protecție mare (cu SPF mai mare de 50). Cremele ecran ce conțin silicon pot avea un efect benefic.
- în tratamentele faciale ce însoțesc cuperoza se utilizează laserul și tratamentul cu lumină intens pulsata (IPL).
Negii sunt contagioși
Probabil v-ați confruntat și cu probleme ale tenului sub formă de mici umflături colorate care pot apărea pe orice zonă a corpului (pe mâini și picioare, mai frecvent). Aceste umflături reprezintă negii, care sunt cauzați de un virus care infectează celulele moarte, determinându-le să crească mai rapid. Fiind de natură virală, sunt contagioși și trebuie evitat contactul direct. Negii pot dispărea de la sine în maxim 2 ani de zile de la apariția lor sau poate fi urmat un tratament cu soluții pentru îndepărtare. Mai sunt următoarele modalități: prin tăiere, înghețare, ardere și operație cu laser. Atenție, trebuie consult medical!
Cum ar fi viața fără cearcăne?
Cu siguranță am fi mult mai fericite și am petrece mult mai puțin timp pentru a ne aranja, dacă n-ar fi cearcănele. Cearcănele apar când nu avem grijă de noi, când ne privăm de somn sau când ne confruntăm cu oboseală, stres, carență de vitamine sau este vorba de diverse afecțiuni/ boli. În tratarea cearcănelor trebuie să lucrezi din interior, pentru a evita aceste probleme ale tenului. Astfel, trebuie:
- să te odihnești,
- să dormi cele 8 ore pe noapte,
- să ai o alimentație echilibrată, astfel încât să nu apară carențe alimentare.
- pielea din jurul ochilor este foarte sensibilă și trebuie tratată corespunzător, curățată și hidratată, cu loțiuni sau creme, dar care nu treme să stea mai mult de un sfert de ora pe piele.
- pe pielea de sub ochi nu se aplică măști de față, iar anticearcănele trebuie să aibă o textură ușoară.
Alergiile ne dau bătăi de cap
Reacțiile alergice sunt răspunsul organismului atunci când intră în contact cu anumite substanțe cu care nu are o compatibilitate. Pentru ca organismul să răspundă la o reacție alergică, trebuie ca acesta să fie expus la o substanță străină numită antigen, în repetate rânduri. Adică, alergia poate să apară și la un produs pe care l-ai utilizat mai mult timp, chiar ani, fără probleme.
Produse cosmetice care determină alergiile, mai ales la persoane cu piele sensibilă
- parfumuri, deodorantul;
- mascara;
- fard de pleoape;
- rujuri;
- lacul de unghii;
- loțiunile de curățat cu monomer methylmethacrylat;
- creme hidratate;
- conservanții din produse.
Pentru persoanele sensibile, cel mai corect este să renunțe la machiaj sau să se utilizeze o variantă organică.Produsele noi nu se aplica direct pe zona feței, ci mai întâi se încearcă pe mână, pe zonă restrânsă. Parfumul este bine să fie aplicat pe haine, ci nu direct pe piele. Tenul fiecărei femei este diferit, iar nevoile fiecareia dintre noi este diferit, deci trebuie să acordăm atenția corespunzătoare.