Atunci când vine vorba de sănătate, nu trebuie să lăsăm niciodată lucrurile la voia întâmplării. Indiferent că este vorba de o afecțiune mai gravă, probleme dentare sau doar de o banală răceală, un consult specializat va fi întotdeauna recomandat. În ceea ce privește igiena dentară, aceasta este la fel de importantă ca îngrijirea oricărei părți a corpului nostru, mai ales dat fiind faptul că dentiția este singura parte a organismului care nu se poate vindeca singură. Așadar, dinții noștri au nevoie de ajutor atunci când intervin problemele dentare.
Printre cele mai întâlnite afecțiuni dentare se numără cariile. Acestea pot fi evitate și prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu alimente care să nu lezeze smalțul dentar și cu reguli de igienă dentară respectate cu strictețe. Acestea vor proteja dantura pe termen lung și îți vor asigura un zâmbet alb și sănătos. O lipsă a unei igiene orale corecte sau o igienă orală precară vor conduce la deteriorarea dinților și la apariția unor probleme dentare de lungă durată. Fără ajutor specializat, aceste probleme vor conduce la pierderea dinților.
Factorul care conduce la astfel de situații este placa bacteriană. În combinație cu băuturile acidulate aceasta slăbește smalțul dinților, favorizând astfel apariția cariilor dentare. Cel mai adesea, placa bacteriană se formează în spațiile greu accesibile pentru periuța dentară, cauzând o respirație neplăcută. Totodată, o igienă orală precară poatea avea consecințe grave asupra întregului organism, conducând, în cazuri rare și la probleme respiratorii, cardiace sau chiar la apariția diabetului.
Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, dr. Andreea Jianu, medic specialist ortodonţie la Unique Smile, a pregatit pentru noi o listă cu cele mai importante sfaturi care ar trebui urmate, atât de către părinți, cât și de către copii.
- Periază-ți dinții cât mai des și într-un mod corect! Periajul dentar realizat corect după fiecare masă previne apariția depunerilor de tartru și asigură sănătatea smalțului și a gingiilor. În plus, te vei bucura de o respirația proaspătă și de lungă durată. Un periaj dentar corect se realizează cu periuța dentară la un unghi de 45 grade față de dinți, aplicându-se apoi mișcări scurte și circulare. Totodată, trebuie să alegi o periuță dentară potrivită nevoilor tale și să o schimbi cel puțin o dată la 3 luni, sau dupa fiecare răceală. După o anumită perioadă de timp periuța dentară devine un magnet pentru bacteriile din baie și e obligatoriu să o înlocuiești.
- Utilizează ața dentară. Aceasta nu trebuie să lipsească din locuința ta și trebuie utilizată zilnic pentru a asigura o protejare completă a smalțului, ajutând astfel în lupta împotriva tartrului dentar. Aceasta reprezintă o alternativă mult mai bună pentru dinții și gingiile tale, atunci când vine vorba de eliminarea resturilor interdentare. Bineînțeles că o utilizarea a acesteia împreună cu apa de gură și cu periajul potrivit și corect va conduce la rezultate vizibile și de lungă durată.
- Clătește-ți gura după fiecare gustare sau masă. Atunci când nu ai posibilitatea să utilizezi pasta de dinți și apa de gura după ce ai mâncat, un pahar de apă te va ajuta să cureți resturile alimentare rămase printre dinți și va elimina o parte din depunerile de placă acumulate. Însă, te sfătuim să nu apelezi la acest truc foarte des, ci doar în cazurile în care contextul nu îți permite o igienizare orală corectă
- Schimbarea periodică a periuței. Așa cum am menționat și anterior, periuța trebuie schimbată cel puțin o dată la trei luni pentru a te bucura de o curățare completă a cavității bucale. Cu timpul perii acesteia se tocesc și nu mai au aceeași eficiență în a curăța bine dantura. Totodată, aceasta ar trebui schimbată și dacă ai avut recent o răceală sau orice altă boală, deoarece acele bacterii, virusuri sau germeni se pot ascunde sau pot rămâne în periuța de dinți.
- Hidratează-te. Hidratarea este foarte importantă pentru menținerea unei cavități orale sănătoase. Consumul de apă favorizează producția de salivă, atât de necesară în lupta contra microbilor. Îți recomandăm un consum de cel puțin 2 litri de lichide, zilnic, în sezonul rece ceaiurile fiind chiar foarte benefice.
În ceea ce privește igiena dentară a copiilor, cei mici trebuie învățați din timp cum să își îngrijească și mențină un zâmbet sănătos. Astfel, obiceiurile deprinse la o vârstă fragedă vor fi aplicate și la maturitate. Dentiția copiilor apare de la vârste foarte mici, schimbarea așa numiților dinți de lapte începând în jurul vârstei de 7 ani. O igienă orală corectă menținută pe termen lung va duce la creșterea dinților definitivi corect și sănătos.
Astfel, te sfătuim să nu îl lași pe cel mic să adoarmă cu biberonul sau suzeta în gură, întrucât favorizează apariția bacteriilor, dar și o creștere nealiniată a dinților de lapte. Totodată, poți cere sfatul medicului stomatolog cu privire la îngrijirea dinților celui mic, familiarizându-l astfel și pe acesta cu vizitele la dentist.
Când va crește nu va prezenta simptome de anxietate sau frică față de consultațiile stomatologice, deoarece a înțeles de mic faptul că dentistul îl va ajuta să aibe un zâmbet frumos și sănătos. Totodată, ai grijă să limitezi dulciurile din alimentația acestuia și să îi asiguri o hidratare suficientă.
Cum ar trebui să decurgă igiena dentară a unui copil în funcție de vârsta acestuia? Până în primii 2 ani de viață, părinții sunt cei responsabili de igiena dentară a micuțului; începând cu vârsta de 3 ani acesta va învăța să își perieze singur dinții; iar după vârsta de 7 ani va înțelege procesul de schimbare a dinților de lapte cu cei definitivi și importanța unei igiene orale corecte.
Astfel, va fi nevoie să îl înveți pe cel mic regulile igienei dentare: cantitatea de pastă de dinți utilizată în cadrul unui singur periaj, perierea corectă a dinților, utilizarea apei de gură și a aței dentare.
Aceste reguli sunt general valabile indiferent de vârstă, pentru a menține și păstra un zâmbet sănătos și curat. O relație profesională cu medicul tău dentist și programări regulate la o clinica dentara in Sibiu, de exemplu, îi vor asigura familiei tale o dantură curată și fără carii de care să se poată bucura o lungă perioadă de timp.