Carieră

De ce să renunți la procrastinare

amânare

O mare parte din stresul cotidian are de-a face cu deadline-uri și neputința de a le împlini la… timp. Fie că lucrezi la propria firmă sau ca angajată, timpul pare să se scurgă fără prea mult control asupra acestuia.

Cu siguranță avem mereu impresia că ceva „nu-i corect” sau că muncim prea din greu pentru poziția pe care aflăm dar, de când s-au desființat plantațiile cu sclavi, raportul task-uri/probabilitate de a le rezolva la timp s-a îmbunătățit considerabil.

Citește mai multe cărți care să te ajute să ai succes la locul tău de muncă!

Cine e de vină?

Inamicul și sursa principală de stres a joburilor considerate normale în ziua de azi este PROCRASTINAREA. Am scris cu litere mari ca să fie o surpriză măcar în scris pentru că știm cu toții lecția despre moarte și sora ei lenea care, cu câteva raționamente aparente o amestecăm cu micile obiceiuri zilnice și „we call it a day”.

Cu toate că ne considerăm adulți responsabili cu un număr de task-uri și timpul suficient să le ducem la capăt, zi de zi ne prezentăm la serviciul pet-friendly sau nu cu propriul animal de companie: maimuțica Ri.

Maimuțica Ri e acolo cu tine mereu și nu face gălăgie. Ea nu te trage de păr sau aleargă prin cameră făcând haos sau dând comandă la pizza de pe telefonul tău. Cu toate astea îi e mereu foame și are mereu mâna în buzunarul tău.

Cine este Ri?

Răsplata imediată”, pe numele ei complet, îți știe conturile de youtube, messenger, whatsapp, toate adresele de mail, site-urile de știri și blogurile preferate, sursele de meme-uri potente și chiar toți oamenii pe care-i stalk-uiești pe Facebook.

Maimuțica Ri te iubește nespus de mult întrucât îi oferi tot ce-ți cere și când îți cere și pentru majoritatea timpului nu sunteți conștientă una de alta. Un singur lucru o sperie și pentru care te abandonează fără să se uite de două ori: Monstrulețul Consecință.

Monstrul din umbră

MC nu te deranjează aproape niciodată. El te lasă în pace dar privește din umbră. Câteodată îți trimite un sentiment de panică la câte lucruri ai de “nefăcut” dar îți trece repede când îi dă careva un like lui Ri pentru noul „status update”.

Singurele momente când intervine cu adevărat MC sunt atunci când un deadline se apropie prea mult, când urmează să te faci de râs sau chiar să fii concediată. Practic, orice consecință pe care Ri a ascuns-o de tine se prezintă în fața ta cu o trăsătură comună: “urgența”

De ce să scapi de Ri?

Există trei motive mari să scapi de Ri:

  1. E neplăcut să trăiești într-o stare de panică pentru lucruri care puteau fi planificate și executate logic și rațional.
  2. Adevăratul potențial nu poate fi atins dacă nu-ți atingi limitele și te va umple cu siguranță de regrete. Asta dacă deja nu le simți.
  3. Nici MC nu e prietenul tău. Chiar dacă ai un job care te obligă să fii organizată (cel puțin la exterior) și să-ți faci treaba, Monstrulețul Consecință e doar o reacție și nu te va impinge de la spate să mergi la sală, să mănânci mai sănătos sau să-ți urmezi visul de a “…………………………”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.