Dragoste & Sex Familie

Primul copil: dilema unei ecuatii cu multe variabile

“Cand sa faci un copil?”, in ziua de azi, echivaleaza cu solutionarea unei ecuatii cu multe necunoscute. Dilema varstei adecvate, a momentului social si profesional potrivit, balanta cheltuielilor in raport cu castigul, gasirea  unui partener stabil au redus materniatea la o problema sociala tot mai comuna femeilor contemporane.

Daca, in urma cu doar cateva decenii, femeile faceau copii din placere, astazi, primul copil trebuie sa vina pe lume “la o ora fixa”, intr-un context bine stabilit, in urma unui alambicat  calcul al castigurilor, dezavantajelor si riscurilor. Femeile “au uitat sa nasca” si au schimbat scutecele cu mapele si datoria de mama cu obligatiile profesionale.

Maternitatea, cautata pe internet

Nu am inteles niciodata de ce sentimentele trebuie explicate logic. E stupid sa crezi ca raspunsul la intrebarea „Care este varsta potrivita pentru a avea un copil“ il poti gasi pe internet. Si, totusi, zeci de site-uri si formururi sunt pline de diverse opinii, mai mult sau mai putin fondate, despre varsta potrivita pentru a deveni mama. Gresit! Nu exista una! In cel mai bun caz, poate fi o aproximare a celui mai prielnic moment din viata unei femei, in care poate duce o sarcina sanatoasa, strict biologic. Atat. Nimeni nu-ti poate spune cand trebuie, de ce trebuie si, mai ales, cum trebuie sa devii mama. Asta simti tu si nimeni altcineva.

Femeia moderna si implinirea profesionala

Maternitatea e un sentiment definitoriu pentru femei si n-ar trebui sa tina cont de niciun indicator social, profesional sau financiar. Cu toate acestea, femeile prefera sa amane pe cat posibil, din rationamente uneori bizare,  momentul in care aduc pe lume un suflet. Conform publicatiei Forbes Woman, un sondaj arata ca, in Statele Unite, 20 la suta dintre femeile americane sondate in privinta varstei potrivite pentru conceperea unui copil, au raspuns ca si-ar dori primul copil dupa varsta de 35 de ani. Acceasi americani, intr-un studiu tematic asemanator, au concis ca cel mai potrivit moment pentru a avea primul copil e cuprins in intervalul 25-29 de ani. Atunci, spun ei, cuplurile sunt suficient de mature pentru a-si asuma o asemenea raspundere, iar situarea lor profesionala ar trebui, de asemenea, sa fie consolidata.

Momentul potrivit pentru a deveni mama?

Ce se intampla daca nu simti ca e momentul, desi te afli in „marja favorabila a sondajelor” ? Astepti. Astepti momentul  in care te simti pregatita pentru a fi mama. Nu calculezi de cati bani ai nevoie pentru scutece sau ce urmeaza in cariera ta. Te uiti in ochii celui de langa tine si acolo gasesti raspunsul. Fii mama pentru ca simti, nu pentru ca trebuie, dar fa-o asa cum trebuie! Dreptul la viata nu este un joc de poker castigat de cea mai buna mana. Dreptul la viata ar trebui sa fie un loz cu noroc, pentru cei care cred in magia jocului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.