Cu toții visăm la o piele netedă, fără păr inutil, de care ne-am putea bucura tot timpul anului. Nu e de mirare, pentru că de fapt este sinonimul unei femei îngrijite și probabil că niciuna dintre noi nu își poate imagina că merge la piscină sau poartă o rochie fără depilare mai întâi. Din păcate, problema nu este atât de simplă, ceea ce este bine cunoscut în special proprietarilor de păr întunecat și puternic. Metode ușoare precum bărbierit sau creme dau efecte pe termen foarte scurt și ajung adesea să irite. Metodele mai complicate, precum untilizarea de ceara epilat, epilatorul sau laserul, pot fi costisitoare și uneori destul de dureroase.
Când vine vorba de îndepărtarea părului nedorit, am lucrat prin aproape toate metodele disponibile. De la cele mai comune, precum bărbierit cu aparatul de ras, epilare cu creme și epilator, până la cele mai avansate, precum laserele profesionale sau electroliză. Pentru mine funcționează doar 2 tipuri de epilare, epilarea cu ceară și laserul.
Prezentarea generală a metodelor de epilat
Rasul cu aparatul de ras sau cu creme depilatoare în cazul meu a fost un eșec total și o pierdere de timp. Părul crește din nou în câteva ore, devine ascuțit, și mai ales vara apar iritații și inflamații ale foliculilor de păr.
Îndepărtarea părului cu un epilator dă rezultate mai bune, dar este o muncă laborioasă și care necesită timp. Părul crește din nou după aproximativ o săptămână, din păcate au o tendință foarte mare de a crește din nou, așa că am renunțat și la această metodă.
Electroliza este dureroasă și funcționează bine cu firele individuale de păr, dar nu îmi pot imagina că scap de păr în zone mai mari ale corpului în acest fel.
Fotoepilarea (laser) este grozavă, dă cele mai durabile rezultate cu excepția cazului în care părul nostru este foarte deschis. Echipamentele moderne permit o epilare practic nedureroasă, fără iritații și fire de păr încarnate, dar dezavantajul în acest caz este costul relativ ridicat al tratamentelor.
Cu toate acestea, în viitor, voi investi și să fac o fotoepilare completă (până acum am început să îndepărtez părul de pe axile cu această metodă). Un alt tip de epilare care funcționează destul de bine și în cazul meu este epilarea cu ceară.
Nu vorbesc de plasturi disponibili în farmacii, pentru că cred că este imposibil să depilezi corpul prea bine în acest fel. Cea mai buna este epilarea cu ceară profesională, pe care acum o putem cumpăra cu ușurință din magazinele de cosmetice și magazinele online. Desigur, ne putem epila într-un salon de înfrumusețare, dar în cazul unor zone mai mari ale corpului, va fi un eveniment destul de costisitor.
De ce epilarea cu ceară?
Eu consider epilarea cu ceara una dintre cele mai bune metode, deoarece efectele epilării sunt destul de de lungă durată, iar părul crește din nou mai slab și mai luminos în timp. În plus, dacă ne asumăm epilarea cu ceară acasă, se vă dovedi a fi destul de ieftin. După câteva ori, când părul este slăbit și pielea începe să se obișnuiască, această metodă nu mai este dureroasă. Cu puțînă practică, nu vă dura prea mult (am nevoie de aproximativ o oră pentru a epile picioarele, brațele, bikini, sprâncenele și mustața).
Dezavantaje epilare cu ceară
Deși consider că epilarea cu ceară este una dintre cele mai bune metode de îndepărtare a părului inutil, are și dezavantajele sale. În primul rând, persoanele cu contraindicații trebuie să fie atente. La început, poate fi și destul de dureroasă, ceea ce vă fi resimțit în special de persoanele cu un prag de durere scăzut și păr puternic. În timp, unele fire de păr încep să crească în interior, deși nu la fel de mult că în cazul unui epilator.
Contraindicații la epilarea cu ceară
Trebuie să renunțăm la epilarea cu ceară dacă:
- avem pielea superficială vascularizată, cu tendință de spargere a vaselor de sânge sau a venelor varicoase
- inflamație și afecțiuni purulente ale pielii
- cicatrici și răni proaspete
- psoriazis
- epilepsie
- piele proaspăt bronzată
- suntem într-o stare avansată de sarcină
- suntem alergici la ceară