Locul pe care îl numim acasă este mai mult decât un apartament sau o casa în care locuim și la care ne întoarcem după programul obișnuit de muncă pentru a ne odihni. Acasă înseamnă, de fapt, locul pe care îl adaptăm propriei noastre persoane prin diverse amenajări interioare (și exterioare), iar elementele decorative pe care le alegem sunt cele care fac diferența dintre o casă în care doar locuiești și o casă în care te simți tu însuți.
Chiar dacă există foarte multe elemente decorative care contribuie la atmosfera generală a casei și la confortul tău personal, câteva dintre acestea tind sa fie mai importante decât altele datorită faptului ca pot îndeplini în paralel și roluri extrem de practice fără de care activitățile tale zilnice ar deveni mai mult sau mai puțin îngreunate. Iată câteva dintre acestea:
Oglinda oferă impresia de spaţiu larg
Deși se crede că doar femeile petrec mult timp în oglindă, adevarul este că şi bărbații au la fel de multă nevoie de acest element în propria lor locuință. O oglindă nu ar trebui însă aleasă niciodată din rațiuni exclusiv practice, ci și din motive care țin de design și de armonizarea mobilierului cu propria personalitate.
Perdelele și draperiile au dublu rol
Pentru dormitor, living, bucătărie sau baie, perdelele sunt aproape întotdeauna indispensabile deoarece îndeplinesc simultan mai multe roluri importante pentru atmosfera generală a căminului. Împreună cu draperiile, perdelele conferă doza de intimitate necesară oricărei persoane și, dacă sunt alese cu bun gust, pot aduce un plus major în ceea ce privește imaginea încăperii per ansamblu.
Lămpile şi veiozele ajută la jocul de lumini
Referitor la importanța practică a lămpilor și veiozelor considerăm că nu este nevoie să intrăm în detalii. Este greu să găsești în secolul XXI o locuință care să nu dispună de cel puțin o lampă și de o sursă de electricitate. Totuși, există foarte mulți oameni care pierd din vedere rolul decorativ pe care îl pot juca lămpile atunci când nu sunt alese la întâmplare. De altfel, exista și termenul de lămpi decorative care se referă strict la acel tip de lampa cu un design aparte și cu potențial ornamental.
Biblioteca nu înseamnă doar rafturi cu cărţi
Deși este destinata în primul rând unui scop cât se poate de practic (depozitarea cărților), o bibliotecă poate fi un element decorativ central dintr-un motiv cât se poate de simplu: îndeplinește și funcția de expunere. Astfel, o bibliotecă integrată sau în ton cu celelalte piese de mobilier poate conferi camerei tale o doză de mister, de spirit și de culturalitate (cu singura condiție ca acele cărți pe care le expui să fie alese cu stil și să te reprezinte ca persoană).
Baldachinul este un element exotic
În ceea ce privește baldachinele, recunoaștem că însemnătatea practică a acestora s-a diluat odată cu trecerea timpului. Astăzi, paturile cu baldachin sunt întâlnite rar în căminele obișnuite și sunt percepute drept elemente strict decorative, exotice și îndrăznețe. Cu secole în urmă însă, paturile cu baldachin aveau un scop cât se poate de practic: protejau persoanele de insecte, conservau căldura și confereau intimitate.
În concluzie, dorim să subliniem faptul că există foarte multe obiecte și piese de mobilier pe care uneori tindem să le alegem la întâmplare sau cel mult din rațiuni strict practice. Un lucru este cert însă: tot ce exista în casa ta contribuie semnificativ la design-ul și imaginea propriului cămin. Şi pentru că armonia este cea mai importantă într-un cămin, nu scăpa niciodată din vedere faptul ca armonizarea elementelor decorative este extrem de importantă pentru imaginea casei și a persoanei tale, deopotrivă.