Relațiile de început pot fi atât de intense cu un impact emoțional major, dar și un consum mare de energie. Despre relații se tot vorbește. Vorbim cu prietenele, cunoaștem sentimentele din adolescență și poate și acestea pot avea un rol determinant pentru comportamentul relațiilor de mai târziu, pentru ambele sexe.
Avem experiențe anterioare din care ar trebui să tragem, oarecum, învățăminte și să fim mai prudenți. Uneori iubirea la nivel mental nu ne întreabă ce vrem cu adevărat, pentru că avem senzația aceea că ne fuge pământul de sub picioare și că avem acea chimie cu persoana nou întâlnită în viața noastră.
Rareori putem fi raționali în iubire. Putem fi conștienți doar când începe cu adevărat relația, dincolo de fluturii din stomac, dincolo de florile aduse și nopțile petrecute împreună. Atunci când sunteți de comun acord să fiți în relație se stabilesc oarecum regulile.
Experiențele trecute ne modelează
La persoanele adulte adeseori se întâmplă să existe multe probleme de adaptare din cauza experiențelor trecute. Chiar dacă, poate, ceasul biologic ne dă semnale, ar trebui să tratăm cu înțelegere și empatie noua relație din viața noastră.
Nu știm ce istoric are partenerul; poate doar ce ne-a povestit la început și nu știm ce intensitate au avut relațiile anterioare și ce impact. De obicei, fiecare spune ce vrea și cât dorește sau se simte confortabil să spună din trecutul său. Ideal ar fi să fiți amândoi pe aceeași lungime de undă și să lăsați trecutul în spate, dorind să construiți o relație așa cum simțiți și vă doriți, fiind atenți la dorințele celuilalt. Acest lucru să fie reciproc. Deși rolurile se mai inversează uneori.
Nu precipitați prea mult relația de la început
Există situații când se scriu mesaje pe telefon, pe Whatsapp sau Facebook, iar acestea întâmpină bariere ale comunicării. De multe ori, semnele de punctuație au rolul lor, iar lipsa acestora poate avea un efect neașteptat, chiar nociv. Pentru că în loc de o întrebare, dacă lipsește semnul ”?” în sine, totul poate apărea ca o afirmație. Sau altă dată este extrem de important tonul cu care spui o propoziție. Și dacă nu ești destul de atent, celălalt poate înțelege cu totul altceva. Și este dificil să remediezi imediat situația. Apar tot felul de neînțelegeri care pot face mult rău.
Bine, nu ar trebui nici să ne încredem întrutotul în ce ne spune partenerul de la început, deoarece există vânători și de o parte și de alta, deci ar fi bine să știți în ce relație intrați. O relație one-night stand, o relație de conjunctură, o relație care promite sau care nu.
E foarte important, cum am spus, ca după acele schimburi chimice să revenim cu picioarele pe pământ și să vedem cu un ochi critic în fața cărei relații ne aflăm, ce persoană am primit în viața noastră.
Există relații ideale?
Știm că există și persoane toxice, care creează relații toxice, ei de fapt funcționând așa din varii motive. Nu dorește nimeni să experimenteze o astfel de relație. Relații ideale? Nici acestea nu există. Totul este să putem crea și avea relații armonioase. Înseamnă să ne cunoaștem și pe noi îndeajuns de bine și să avem disponibilitate și unii și alții.
Uneori, noi putem avem dorințe de care nu știm la modul conștient, în schimb le cerem partenerului. Nu e fair play să te superi pe el. Poate ceea ce îi ceri tu nu trebuie să-l ofere partenerul tău de acum. Poate e o dorință mai veche de a ta cu care el nu are legătură acum.
După primele întâlniri apar niște semnele care preconizează relația pe viitor. La prima întânire nu are baterie la telefon, a doua oară se duce la mama, a treia oară apare un alt motiv și așa mai departe. Acestea pot fi semnale că nu ar fi îndeajuns de hotărât pentru o relație și trebuie să aveți o discuție.
Înarmează-te cu răbdare și înțelepciune și pregătește-te să nu ți se ofere nici un răspuns, deoarece sunt multe persoane care nu sunt capabile în a-l da, lăsându-te pe tine să alegi răspunsul lui negativ. Nu este situația ideală, nu este ceea ce ar trebui să se întâmple, dar aceste lucruri se întâmplă.
Trebuie să luați ceea ce este frumos sau a fost în relație. Dragostea nu e fascinația unei bune reclame, nu este povestea frumoasă citită într-un roman. Dragostea se trăiește, se construiește și se simte de ambele părți.