Sănătate

Despre căpușe și mușcăturile de căpușe

mușcătură de căpușă

Acum că verdeața este peste tot, cu drepturi depline, apare și o problemă. De prin iarbă, de pe copaci, pot să apară acele insecte cunoscute de toți, căpușele.

Ce sunt căpușele? Descriere simplă

Ați văzut cumva niște insecte cu 3 sau 4 perechi de picioare, vizibile cu ochiul liber, de dimensiune mică, de culoare neagră sau roșiatice? Acelea sunt căpușele. Căpușele sunt niște insecte înrudite cu scorpionii și păienjenii. Aceste insecte stau pe pielea animalelor, în blana acestora, pe pielea păsărilor, dar și a reptilelor. Căpușele tinere au 3 perechi de picioare. Căpușele mature au 4 perechi de picioare. Masculii sunt negri, femelele au pe abdomen colorație roșiatică.

De ce sunt totuși căpușele periculoase?

Aceste insecte se hrănesc cu sângele gazdelor. Căpușele stau pe o singură gazdă câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Căpușele se plimbă de la o gazdă la alta. În drumul lor pot să contacteze diverse microorganisme care pot genera anumite boli grave. Aceste boli grave sunt boala Lyme sau meningoencefalita.

Ce trebuie făcut?

Pentru a preveni transmiterea bolilor al căror vector sunt căpușele, atunci când deja aceste insecte se află pe corpul nostru, trebuie să le îndepărtăm imediat. Îndepărtarea trebuie făcută cu grijă. Îndepărtarea trebuie făcută total, adică să nu rămână capul căpușei prins de piele. Dacă se întâmplă să rămână capul căpușei în piele va apărea inflamație și înroșirea zonei.

Ce se poate întâmpla după îndepărtarea căpușei?

După îndepărtarea totală a căpușei, locul trebuie dezinfectat și se va urmări dacă apare inflamația sau dacă apar reacții alergice manifestare sub forma unor pete roșii, care dau mâncărime. Sunt cazuri, rare, când poate să apară șocul anafilactic și atunci trebuie să se intervină de urgență.

Ce boli pot transmite căpușele?

Căpușele sunt vectori (prin intermediul lor se pot transmite boli) pentru:

– Boala Lyme;
– Tularemie;
– Babesioza;
– Febra de Colorado.

mușcătură de căpușă

Ce simptome pot să apară de la mușcătura de căpușă?

 1. Manifestări asemănătoare gripei: febră, cefalee, greață, vărsături, mialgii (dureri musculare). Simptomele pot apărea din prima zi, dar și la 3 săptămâni de când a avut loc mușcătura.
 2. . Zona mușcăturii se înroșește, se tumefiază (poate deveni tare), apare inflamația și durerea. În unele cazuri pot apărea și vezicule sau se pot forma răni deschise.
 3. În cazul unor căpușe, care secretă niște toxine, dacă rămân mult timp pe corpul gazdei, prin aportul crescut din acele toxine, pot induce paralizia. Aceste toxine, care afectează sistemul nervos al gazdei, nu sunt secretate de la primele hrăniri. Acțiunea toxinei este mai evidentă atunci când căpușa mușcă de la nivelul capului, sau de la nivelul coloanei vertebrale. Persoana mușcată va simți slăbiciune musculară și pot să apară și probleme respiratorii. Problemele respiratorii și paralizia musculară dispar după îndepărtarea căpușei.

Importanța consultului medical de urgență!

Mușcătura de căpușă, prin bolile pe care le poate transmite poate să ducă la situații care pun viața în pericol, de aici și necesitatea adresării către medic în regim de urgență.

Astfel, dacă apar simptome alergice și sunt și antecedente anafilactice, tulburări de respirație, umflarea feței și a limbii sau se declanșează convulsii, atunci este neapărat nevoie să mergeți la medic. Urgent!

Dacă a trecut mult timp de când a fost mușcătura de căpușă și totuși apar simptome care aduc cu cele ale unei răceli, dacă apar infectări la locul mușcăturii, dacă apar modificări ale respirației sau ale tegumentelor (înroșire, tumefiere, mâncărime) sau dacă apar paralizii, atunci este important să mergeți la medic pentru a investiga starea de sănătate și pentru a trata problemele.

Cum extragem căpușa?

Cel mai bun mod de extragere a unei căpușe este prin folosirea unei pense curbe, cu vârful bont pentru a se asigura îndepărtarea căpușii în întregime). Pensa se plasează cu vârful paralel cu tegumentul, se apucă întâi capul, apoi corpul printr-o singură mișcare fermă și sigură. Pensa se plasează cât mai aproape sau chiar in contact cu tegumentul.

Ce faci dacă nu ai pensetă?

 • Căpușa se poate îndepărta și cu degetele, dar atenția trebuie să fie sporită. Nu se folosește mâna descoperită, ci trebuie să se folosească o mănușă, o batistă, un șervețel.
 • Prima dată, căpușa trebuie prinsă de cap (segmentul bucal), cât mai aproape de piele.
 • Căpușa nu se presează! Sau nu se apasă pe căpușă, deoarece toxinele căpușei vor fi forțate să fie împinse în organismul gazdei.

Ce faci după ce ai scos căpușa?

– După ce căpușa a fost eliminata zona trebuie curățată cu apă caldă și săpun. Mâinile trebuie și ele dezinfectate.

 • Se pot administra antihistaminice (antialergice) pentru a calma mâncărimea și roșeața
 • Se pot administra medicamente pentru reducerea durerii și a inflamației.
 • Administrarea de antibiotice cu spectru larg este considerată necesară de către unii medici.
 • Se poate aplica gheață local, dar nu direct pe piele.
 • Pentru orice simptom care va apărea trebuie să fie consultat medicul.

 

Concluzie: Dacă o căpușă v-a mușcat, trebuie să o îndepărtați corect imediat ce ați sesizat prezența căpușei pe corp și să mergeți cât mai repede la medic.

 

15 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.