Stiu, e greu sa te decizi asupra culorii baii mai ales atunci cand intri intr-un magazine de bricolaj si vezi toate acele modele stralucitoare de pe placile de faianta si de gresie. Un inceput in ceea ce priveste alegerea unei culori si a unui model este sa decizi care e functia baii, vrei sa o folosesti ca un SPA, un loc in care sa te relaxezi dupa o zi stresanta de lucru sau vrei sa aiba o functie cat mai practica si atunci culorile pe care le vei folosi trebuie sa dea impresia de spatiu si functionalitate.
Culoarea gresiei si a faiantei nu modifica doar impresia asupra spatiului ci se joaca si cu dispozitia ta. Culorile calde precum rosul, galbenul si portocaliul sunt culori energizante, menite sa iti induca o stare de buna dispozitie, in timp ce culorile reci precum albastrul, verdele si violetul trebuie sa te introduca intr-o atmosfera de pace si relaxare deci sunt cele mai potrivite pentru o baie SPA.
Daca ai o baie mica si vrei sa creezi senzatia de cat mai multi spatiu atunci cea mai potrivite culori sunt albastrul si albul. Fie ca optezi sa intercalezi culorile, fie pastrezi podeaua pentru gresia alba iar peretii ii imbraci in faianta de un albastru deschis, aceste doua culori vor absorbi lumina pentru ca mai apoi sa o reflecte. Daca ti se pare ca albastrul e prea banal si vrei o culoare mai tare atunci e indicat sa pastrezi tavanul si podeaua albe iar culoarea aleasa sa fie intr-o singura nuanta. In caz contrar risti ca baia ta sa para mai mica si mai aglomerata decat e in realitate.
Culoriule neutre sunt indicate pentru o baie de dimensiune mijlocie. Alege o nuanta de gri sau o combinatie de alb si negru. Ai grija ca si accesoriile din baie sa fie in aceleasi guante: prosoapele, mobilierul sau covorul din baie. In acest mod culoarea baii va fi intr-un echilibru cu dimensiunea acesteia si va da impresia ca peretii se departeaza de tine, deci baia este mai spatioasa. Pentru un efect mai puternic al culorii e indicat ca peretele holului sa fie varuit intr-o culoare mai puternica si nu un alb banal.
O baie monocroma este indicata pentru cei care au bai in blocurile vechi, deoarece de obicei acestea sunt de dimensiuni mici. Asadar foloseste o singura culoare, dar in nuante diferite pentru ca ochiul sa perceapa mai mult spatiu. Ai grija totusi sa nu fie mai mult de trei guante. Mai poti folosi nuante palide ale unor culori calde precum corai deschis sau galben palid pentru a da impresia de spatiu.
Culoarea pe care o alegi pentru a da un nou look baii tale poate fi culoarea ta preferata. Ai grija sa respecti doar o regula: culorile inchise restrang spatiul in timp ce cele deschise maresc spatiu.