Ai un weekend întreg la dispoziție, dor de ducă cu nemiluita și pe cineva drag dornic să se transforme în „complicele” tău într-o mică aventură, adică un city-break revelator? Ei bine, dacă ai bifat toate cele 3 „ingrediente” de mai sus, atunci ce ai zice de această „nebunie”: să jucați rolurile unor turiști în propria țară?
Acestea fiind zise, vrem să te ajutăm cu 5 sugestii de orașe ideale pentru un city-break în Romania. Luate individual, acestea impresionează prin specificul lor absolut fermecător. Luate la un loc, alcătuiesc un atât de diversificat album de poze și de amintiri frumoase. Dar, vorba lungă, sărăcia omului: haideți mai bine sa dăm o tura a orașelor din Romania. Își merită cu prisosință statutul de oraș ce trebuie explorat măcar o dată-n viață!
Brașov, unde aerul de munte are parfum medieval
Nu degeaba fostul burg săsesc de la poalele Tâmpei e de câțiva ani buni în fruntea tuturor topurilor ce pun în lumina reflectoarelor cel mai vizitate orașe din Romania. E pur și simplu un “regal” pentru minte, trup și suflet. Muntele te instigă instantaneu sa încerci (măcar) sa-l cucerești: venerabile clădiri, căsuțe cu obloane de lemn și spectaculoase edificii îți încântă ochiul (și sufletul) la tot pasul. Mintea îți devine ca un “burete”, dornică să absoarbă toate “poveștile” cu iz de istorie medievală pe care fiecare turn, rămășită de zid, poartă și străduță le șoptește cui e dispus sa le asculte. Uite care ar fi lista de obiective din Brașov pe care îți sugerăm să le bifezi dacă alegi această fostă cetate medievală ca destinație pentru viitorul tău city-break în România:
- Strada Republicii: o pietonală flancată de bijuterii arhitecturale învăluite în istorie și de terase cochete
- Cetatea Brașovului: cu piața Piața Sfatului, unde tronează Casa Sfatului (fost turn de observație în vremurile de glorie medievală ale burgului), ce cucerește privirea instantaneu nu doar prin aspectul impozant și locație, ci și prin îmbinarea de stiluri arhitecturale: gotic, renascentist și baroc.Nu departe de Piața Sfatului, pașii te vor purta spre Biserica Neagra, sobrul si totodată copleșitorul edificiu gotic, copleșitor și prin ce se află în jurul său: cea mai mare biserica gotică, cu o înălțime de 89 de metri, dintre Istanbul și Viena, cel mai mare clopot mobil din România etc.Pe lângă fațada istorică ce împodobește Muzeul Casa Mureșenilor și care te invită la un… curs de istorie a vestimentației din secolul XIII până azi, nu ratați Poarta Ecaterina, cea mai frumoasa dintre porțile vechii cetății a Brașovului! Cu cele 4 turnulețe ale sale, vă va duce cu gândul la un castel medieval – desigur, la o scara muuult mai mică. 🙂
- Strada După Ziduri: sapă și mai adânc în istoria de sute de ani a vechiului burg bucurându-te de o plimbare relaxantă de-a lungul vechilor ziduri de apărare – de aici și numele străzii. Îți va însoți pașii pârâul Graft, ce curge de cealaltă parte a promenadei. Ghizii în explorarea trecutului cetății Brașovului îți vor fi turnurile zidului de apărare ce au rămas in picioare, veghind, încă, cetatea: Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Graft
- Cetățuia Brașovului (sau Cetățuia de pe Straja): situată pe dealul Cetății (cum altfel), e o alta fila din povestea cu iz medieval a orașului Brașov. Inițial a fost doar un turn de apărare, completat apoi cu alte turnuri și bastioane până a evoluat într-o cetățuie în adevăratul sens al cuvântului. Are o istorie cu accente sumbre (a fost închisoare pana în 1954), iar în prezent este plin de farmec datorită cu zidurile ei văruite, cu obloane din lemn și străduțe înguste. Datorită amplasării ei atât de pitorești, devine, negreșit, un obiectiv de neratat atunci când îți vei alcătui planul city-break-ului în Brașov.
- Plimbare cu telecabina pe Muntele Tâmpa: sau, as putea completa, o drumeție până sus, la locul unde ți se desfășoară Brașovul la picioare. Nu îți va lua mai mult de o ora, de-a lungul traseului marcat, iar “răsplata” de sus va fi cu atât mai prețioasa după efortul depus. Știi deja uzata zicala: “contează călătoria, nu destinația”. În cazul de față, contează city-break-ul. 🙂
Sibiul poartă mândru farmecul de oraș-cetate
Nu puteam să nu includem în grupul exclusivist al orașelor din Romania perfecte pentru un city-break fosta capitală culturală europeană, Sibiul. Orașul din tărâmul de mit și de legendă al Transilvaniei își ispitește potențialii vizitatori, ii cucerește și apoi ii “subjugă” cu aerul sau de poveste. Astfel, aceștia își doresc mereu sa revină și îl poartă în suflet și în minte multă vreme după ce îl părăsesc. Uite cum ar putea arăta itinerarul tău pentru un city break în Sibiu:
- Ia la pas Piața Mare, și vei fi impresionat atât în primul rând prin dimensiune – te vei simți poate un pic copleșită, instantaneu, conștientizând că te afli în piața centrală a uneia dintre cele mai renumite foste orașe-cetate din Transilvania. Apoi vei fi fermecată și prin spectacolul arhitectural cu care te va răsfăța – nu degeaba Piața Mare din Sibiu a fost declarata monument arhitectural UNESCO. Nu te limita la “venerarea” exteriorului clădirilor din piața cu pricina, ci îndrăznește și explorează-le interiorul, de asemenea. În aceasta privință, nu trebuie să uitați să faceți o vizita la Muzeul Brukenthal. Admirarea impresionantei colecții de artă pe care o adăpostește e un “cadou” pe care trebuie să ți-l oferi odată ajunsă în Sibiu.Îți propunem și o “temă” de rezolvat în excursie: încearcă să numeri cât mai multe acoperișuri cu… ochi din centrul istoric al Sibiului!
- Acceptă provocarea de a trece printr-o “poartă a timpului”: Pasajul Scărilor (Scările Aurarilor)! Coborând treptele cu pricina, îți încarci ochii cu roșul cărămiziu al zidurilor și surprinzi tot felul de “mici” detalii ce compun cadrul atât de pitoresc și pitoresc de medieval. De la felinare la obloane din lemn, la pavaj, la tot felul de cotloane misterioase, simți cum pătrunzi într-o… alta lume. Ei bine, odată ajunsa în… Orașul de Jos, în fostul loc de “desfășurare” al meșteșugarilor sibieni în perioada medievală, vei fi fermecată de piațeta (Piața Mică) în care vei fi ajuns.
- Plimbă-te prin Piața Mica și profită de șansa de a inspira un aer si mai încărcat de parfum medieval datorita mănunchiului de clădiri fermecător “înghesuite”, a străduțelor înguste păstrând parca un aer mai “autentic” medieval decât “surata” ei mai impozanta prin dimensiune, Piața Mare.
- Străbate Podul Minciunilor, ce va începe să “geamă” amenințător de vei cuteza să spui vreo minciună în timp ce îl traversezi (ce-ar fi fost o fostă cetate fără moștenirea ei fermecătoare de… legende medievale, nu-i așa?)
Admiră Sibiul de… sus! Urcă în Turnul Bisericii Evanghelice și în Turnul Sfatului. Pentru a cuprinde întregul centru istoric al Sibiului în niște imagini ireal de frumoase (atât sub formă unor fotografii, cât și a unor imagini mentale, viitoare amintiri de pus în cufărul cu amintiri culese din călătorii și excursii), îți recomandăm să te cocoțezi în 2 dintre turnurile sale cele mai înalte. Cel al Catedralei Evanghelice din Piața Huet (devansat, în înălțime, doar de cel al Bisericii Evanghelice din Bistrița), îți va răsplăti efortul urcatului cu o priveliște panoramică de vis, la fel și Turnul Sfatului, cel ce face legătura între cele 2 piețe-comori medievale ale Sibiului.
Fă o plimbare de-a lungul Străzii Cetății și bucură-te de lecția de istorie ce ți se oferă pe măsură ce te oprești în dreptul fiecăruia dintre turnurile de apărare ale vechii cetății (pentru câte o poză “standard” sau… un selfie cu background medieval)
Bifează și o mini-excursie la Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA, al doilea muzeu în aer liber din Europa, superb amplasat în Dumbrava Sibiului.
Cluj-Napoca: cochet, cosmopolit, cuceritor, city-break
Dacă ai vrea ca destinația ta de city-break în Romania să fie un oraș în același timp “viu”, cosmopolit, “vibrant”, alege Cuj-Napoca. E un oraș care își etalează cu mândrie o moștenire medievală bine conservată, și emană acea atmosferă de citadelă fermecătoare la care, inconștient, visezi. Acum că am dat un nume orașului din imaginația ta, haide să îl descoperim, la pas, cu ochii minții:
- Piața Muzeului: de departe “cea mai medievală” zonă a Clujului, nucleul orașului vechi, pregătit să își arunce vraja asupra ta odată ce începi să iei la pas strădutele pavate cu piatră. Strecoară-te printre căsuțele împovărate de secole și oprește-te să admiri (și să fotografiezi) cele 2 clădiri emblematice pe care mica piață le adăpostește: Casa Matei (locul de naștere al regelui Matei Corvin), austera bijuterie arhitecturală gotică, și Biserica Franciscană. Pregătește-te să te lași cucerită, de asemenea, de tot parfumul boem al acestui loc al Clujului înțesat de terase și cafenele… boeme, perfecte pentru a savura o cafea în timp ce te bucuri de senzația că “timpul tocmai ce a stat în loc”.
- Piața Unirii: “vedeta” de necontestat din mai toate cărțile poștale (și fotografiile) ce ilustrează orașul Cluj-Napoca, ce cucerește și copleșește vizitatorii și chiar și localnicii (încă) cu al său impunător edificiu gotic, Catedrala Romano-Catolica Sf. Mihail, și cu statuia ecvestră a regelui Matia Corvin, ce pare să vegheze, încă, vechea citadelă.
- Strada în Oglinda (sau Str. Iuliu Maniu): unde vei avea puternica impresie că… te-ai teleportat în Viena. Cele 2 clădiri identice, amplasate în oglindă, de la începutul străzii, împodobite cu ornamente neo-baroce, formează un contrast cuceritor cu grandioasa, impunătoarea bijuterie gotică din Piața Unirii
- Muzeul de Artă (sau Palatul Banffy), aflat în imediata apropiere a Pieței Unirii, impresionant nu doar prin colecția de artă cu care își cucerește vizitatorii, ci și prin propria arhitectură barocă.
- Muzeul Farmaciei, unde o vizită se transformă, instantaneu, într-o teleportare undeva într-un ținut magic, datorită tuturor dulăpioarelor din lemn burdușite cu sticluțe scânteind în razele soarelui, ce conțin leacuri “de demult”, cu recipiente delicate din porțelan, cu străvechi rețete de tratamente „miraculoase” (multe dintre ingredientele pe care le cuprind reușind să mire și să amuze cititorul)
- Parcul Central, oaza de verdeață din centrul orașului, cu aleile sale lungi, umbroase, cu lacul său însuflețit de rățuște, și, mai nou, de 2 lebede (devenite imediat răsfățatele clujenilor) și cu superba clădire a Cazinoului, transformată, de curând, în Centru de Cultura Urbană
- Parcul Cetățuie, ideal amplasat pe Dealul Cetățuie, punctul de belvedere cel mai “vânat” de turiști pentru a obține o poză panoramică “perfectă” a orașului
- Grădina Botanică, gata să te cucerească cu o explozie de culori și de miresme, să te impresioneze cu incredibila ei colecție de cactuși (și nu numai) și să se transforme în locul ideal de relaxare în timpul excursiei tale în Cluj-Napoca, locul unde vei putea derula mental, în tihnă, filmul plimbării prin centrul orașului, în timp ce îi străbați potecile și aleile.
Oradea, new entry în lista orașelor-bijuterie românești
De câțiva ani buni Oradea s-a transformat în “orașul-surpriza” pentru turiștii romani și străini, deopotrivă. Obișnuiți fiind cu admirația general împărtășită pentru alte orașe emblemă ale României (Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov…), cine ajunge în orașul de pe malul Crișului Repede are parte de o surpriză de proporții: conglomeratul de clădiri-bijuterie în stil art nouveau (și nu numai), pietonala principală, cetatea proaspăt renovată, acel aer atât de… occidental, de orășel de provincie liniștit și nespus de cochet, e o surpriză plăcută pentru toți vizitatorii orașului. Uite unde poți merge în city-break-ul tău în această “surpriză” numită Oradea:
- Palatul Vulturul Negru, maiestuoasa clădire în stil secession, al cărui pasaj vitrat (o replică mai mult decât reușită a galeriei Vittorio Emanuele din Milano) trebuie să îl traversezi (asta dacă nu te vei lăsa și ispitită de una dintre cafenele chic de acolo, poate și doar pentru a te bucura îndelung de regalul de frumos pe care îl reprezintă acest pasaj, pentru a admira jocul de lumini creat de vitralii și a surprinde detalii de décor pline de măiestrie)
- Palatul Baroc al Episcopiei Romano-Catolice, parte a moștenirii arhitecturale a orașului Oradea, ce cuprinde nu mai puțin de 100 de camere și încântă ochiul instantaneu
- Biserica cu Luna (Catedrala Adormirii Maicii Domnului), purtându-și, mândră, aura sa de unicitate data de “neobișnuitul” mecanism în forma de lună din turn, mecanism care, rotindu-se, marchează mișcările de rotație ale Lunii în jurul Pământului.
- Sinagoga Neologică Zion, a treia din Europa ca mărime
- Strada Republicii, pietonala ce încântă orice trecător, fie el turist sau localnic, prin parada clădirilor istorice ce o flanchează și (trebuie să menționăm) prin terasele ce te instiga să faci un popas și să te bucuri îndelung de acel aer de “tihnă” pe care îl vei simți în aceasta zonă a orașului
- Cetatea Oradea, recent restaurată, pentagonală, construită în stil renascentist italian, pregătită să îți dezvăluie un alt episod din istoria de ev mediu a orașului Oradea. Unde mai pui că nu vei resimți doar acel aer de “sit arheologic”, de “muzeu în aer liber” pe măsură ce o vei străbate, dat fiind faptul că zidurile ei adăpostesc, în prezent, Facultatea de Arte din Oradea.
Sighișoara, orașul de basm prin excelență
Dacă visezi să evadezi, măcar pentru un city-break, nu doar din orașul în care locuiești, ci și din vremurile pe care le trăiești, ei bine Sighișoara e acel oraș-cetate uluitor de bine conservat, acea poartă spre “alte vremi” la care tânjești uneori. Iată încotro îți propunem să îți îndrepți pașii odată ajunsă în Sighișoara – singura cetate medievală din Europa încă locuită, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO:
- Turnul cu Ceas: ce te va întâmpina chiar la intrarea în cetate (și în alte timpuri, totodată), ce străjuiește mica citadela și e gata să te transpună în vremuri mult mai tenebroase prezentându-ți camera de… tortură pe care o adăpostește, dar și să te surprindă (printre altele) cu cele 7 figurine-simbol ce își fac apariția la ore fixe (Dreptatea, Justiția, Toboșarul, Soarele etc.)
- Scara Școlarilor (sau Scara Acoperită), ale căror trepte, împovărate de ani, au fost concepute pentru a înlesni accesul elevilor către școala de pe deal
- Biserica (evanghelică) din Deal (și cimitirul din apropiere), un alt loc strâns legat de identitatea cetății și de unde poți cuprinde întreaga cetatea medievală
- Întreaga șerpuire de străduțe pietruite, pur medievale, și încrengătura de clădiri bătrâne, colorate (și încă locuite), nespus de “fotogenice”, ce te vor ghida în lumea de basm a cetății
- Casa în care (legenda spune) s-a născut Vlad Țepeș, fie că vrei cu ardoare să crezi acest lucru, fie ca pur și simplu te lași cucerita de farmecul unui astfel de mit cu parfum medieval.
Ei, ce zici de propunerile noastre de city-break în Romania? Care dintre cele 5 orașe se mulează cel mai bine pe ideea ta de “evadare de weekend de neuitat” în țară? Acum că am „plantat” dorul de ducă și nevoia de aventură (chiar dacă la o scara mai mică decât un… safari în Africa sau o călătorie în Australia), că ți-am pus la dispoziție 5 itinerarii, fiecare ispititor și ofertant în felul său, nu ne rămâne decât să îți urăm: un city-break de… poveste! Dacă vrei să mergi la shopping, te ajutăm cu o listă de 7 destinații perfecte pentru shopping. 🙂