Liftingul sprâncenelor este o procedură chirurgicală efectuată atât de femei, cât și de bărbați, care conturează sprâncenele și redefinește fizionomia pacientului. La fel ca orice injecție cu botox facial, intervențiile chirurgicale pentru ridicarea sprâncenelor au scopul de a-ti defini trăsăturile și de a te face să pari mai tânăr. Operația de ridicare a sprâncenelor se concentrează în special pe frunte și zonele din jurul sprâncenelor.
Atunci când este realizat în scopestetic, își propune să redea un aspect mai tineresc și revigorant în zona de deasupra ochilor. Atunci când este realizat din motiv reconstructiv sau funcțional, are ca scop repararea și restabilirea poziției naturale a unei sprâncene căzute (apărută, de exemplu, în urma paraliziei feței sau ca efect al îmbătrânirii).
Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre această procedură?
Împreună cu Dr. Maximilian Muntean, Medic PrimarChirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, am pregătit pentru tine o listă cu 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre liftingul de sprâncene:
- Ce implică operația de ridicare a sprâncenelor?
Cea mai comună formă de intervenție chirurgicală este o ridicare a sprâncenelor care implică o incizie făcută în spatele liniei părului. Această procedură minimizează orice cicatrice vizibilă și are un timp de recuperare foarte scurt. Odată ce a fost făcută incizia inițială, orice piele sau mușchi inutil de pe frunte este îndepărtat pentru a da un aspect ridicat, iar zona este apoi suturată.
- Când ar trebui să faci o intervenție chirurgicală pentru ridicarea sprâncenelor?
Majoritatea oamenilor consideră un lifting al sprâncenelor oportun din motiveestetice, deoarece există multe beneficii. Ridicarea sprâncenelor îți poate lumina ochii și te poate ajuta să obții un aspect întinerit. Se poate lua în considerare la orice vârstă, dar este posibil să începi să observi pielea și țesutul mai greoiîn zona pleoapelor superioare. Uneori poți chiar să-l vezi sau să-l simți așezat pe genele tale. Acest lucru poate provoca oboseală oculară și în multe cazuri poate interfera, de asemenea, cu vederea. Astfel, e necesară și imperativă o astfel de procedură.
Dacă ai avut probleme de vedere și crezi că pleoapele ar putea fi problema, folosește degetul pentru a ține pleoapa și sprânceana în sus. Uită-te în jur în toate direcțiile. Dacă ridicarea pielii pare să-ți îmbunătățească vederea, atunci pielea căzută este probabil vinovată, iar operațiile pentru pleoape și sprâncene vor ajuta la corectarea acesteia.
- Vei avea o cicatrice vizibilă pe față?
Vizibilitatea cicatricii depinde de tehnica chirurgicală utilizată. Majoritatea tehnicilor, cum ar fi ridicarea endoscopică a sprâncenelor și ridicarea pre-trichială a sprâncenelor, permit plasarea inciziilor chirurgicale în interiorul sau chiar în fața liniei părului, ascunzând astfel orice cicatrice. Ridicarea la mijlocul frunții, pe de altă parte, profită de ridurile profunde ale frunții existente, în timp ce ridicarea directă a sprâncenelor permite plasarea inciziilor chirurgicale aproape de firele din sprâncene, care adesea pot camufla cicatricile, mai ales dacă sunt dese și conturate.
- Ce tip de anestezie se utilizează în timpul intervenției chirurgicale pentru ridicarea sprâncenelor?
Liftingul pentru sprâncene se efectuează în sala de operație. Tipul de anestezie utilizat depinde de tehnica chirurgicală pentru care ai optat împreună cu medicul chirurg. În timp ce majoritatea tehnicilor pot fi efectuate cu sedare minimă și injecții locale de anestezice, sunt cazuri în care această procedură se recomandă a fi efectuată sub anestezie generală.
- Există riscuri asociate operației de ridicare a sprâncenelor?
Liftingul sprâncenelor, ca orice operație, prezintă riscuri. Cu toate acestea, complicațiile sunt mai puțin frecvente și de obicei minore atunci când o ridicare a sprâncenelor este efectuată de un chirurg calificat și cu experiență. Cu toate acestea, trebuie luată în considerare posibilitatea unor complicații. De exemplu, pot să apară sângerări excesive și infecții, deși acestea sunt rare. O complicație mai frecventă este reprezentată de diminuarea sau pierderea sensibilității de-a lungul sau chiar dincolo de linia de incizie chirurgicală. Acest lucru este de obicei temporar și se rezolvă în timp.
Pot apărea cicatrici largi și ocazional excesive, precum și căderea părului de-a lungul marginilor cicatricilor. În cazuri rare, nervii care controlează mișcarea sprâncenelor pot fi răniți pe una sau ambele părți, ducând la pierderea capacității de a ridica sprâncenele sau a încreți fruntea. În timpul consultației, doctorul va analiza cu atenție riscurile intervenției chirurgicale, în special cele care țin de procedura aleasă.
Mai multe detalii despre intervenţia chirurgicală de ridicare a sprâncenelor puteţi găsi pe drmaximilian.ro.