Foarte multe companii au început să angajeze după principiul “caută după CV, angajează după atitudine”. Principiul e folosit atât în companiile vechi cât și în cele mai noi startup-uri cu așa-zisă “no-asshole policy”. Motivul este simplu – oamenii fericiți la locul de muncă sunt mai productivi, mai loiali și mai puțin predispuși la incidente. Așa s-a făcut trecerea de la a recruta cei mai capabili oameni la a lucra cu cei armonioși care creează sinergii în cadrul echipelor.
Gestionează relația cu colegii
Cu toate că te afli la un loc de muncă unde principalul scop este să încasezi un salariu/dividende dacă ești și partener, cele 8+ ore pe zi petrecute acolo îți fac timpul petrecut acolo principala sursă de interacțiuni cu oamenii.
Nu ezita să ceri ajutor întrucât te va ajuta să dezvolți relații cu cei care te ajută. Oamenii se vor simți apropiați de tine dacă nu ți-e rușine să ceri ajutorul și te vei lăsa să fii vulnerabilă.
Citește dinamica dintre colegi și încearcă să socializezi cât poți, dar fără să te asociezi prea repede cu persoane despre care nu știi destul, pentru a nu te limita la o anumita categorie de oameni (doar management, doar femei, doar tineri etc.)
Spune NU
În nici un fel nu poți fi obligată să-ți depășești atribuțiile atâta timp cât îți încurcă activitatea principală sau viața personală. Nu tu ai creat climatul economic și nu trebuie să „te mulțumești că ai un job” sau să permiți neglijarea fișei postului.
Abuzul de putere este un lucru real și chiar dacă legal și moral ai dreptate, nu toți avem timp, energie sau dispoziția de a plimba pe cineva din management prin ședințe cu HR-ul . Cu toate acestea, nu trebuie uitat că stresul se adună și, de cele mai multe ori, nu angajații părăsesc compania, ci managerul.
Găsește-ți un scop
Fie că e vorba de o poziție în firmă sau de cumpărat un apartament cu banii jos sau în rate, un loc de muncă îți poate umbri percepția prin automatizarea zilelor și a energiei depuse. Chiar dacă ești angajată, nu trebuie să uiți că în primul rând lucrezi pentru tine și tu ai luat decizia de a lucra într-un anumit loc. Multe companii seamănă, prin modul de lucru și cultura organizațională cu o plantație de sclavi. Dar acesta este doar o metaforă pentru cedarea voinței în schimbul convenienței.
În orice moment poți lega un weekend cu doua zile personale pentru un city break sau imediat după muncă poți să mergi la sală ori ceva semnificativ pentru tine.
Ideea de bază este că mai mult de timpul cu care te intersectezi cu locul de muncă și fișa postului, nu ești obligată să adopți alte convenții din cultura organizațională. Având propriul scop te va proteja de aceste lucruri pe care de prea multe ori le luăm “de-a gata”.