Timp Liber

Trebuie sa inveti sa alegi Jantele pentru masina ta!

Alegerea jantelor se dovedeste a fi un lucru destul de complicat mai ales atunci cand nu cunosti nimic despre acest subiect. Alegerea jantelor este dificila deoarece presupune cunoasterea unor specificatii tehnice destul de avansate. In cazul in care nu alegi jantele potrivite, acest lucru poate cauza probleme grave in privinte celorlalte componente ale masinii. Esti in cautare de jante pentru masina ta? Cautand jante si anvelope la Vadrexim, cu siguranta vei gasi ceva pe placul tau.

In alegerea jantelor nu trebuie sa tinem cont doar de estetica si performanta, exista numerosi alti parametri care intra in joc, parametri asupra carora ne vom opri in cele ce urmeaza. Trebuie sa stii ca exista modele demontabile precum si mai multe sisteme de fixare. Iata cateva sfaturi utile in alegerea celor mai potrivite jante pentru vehiculul tau.

Trei etape de urmat in alegerea jantelor potrivite:

  • Alege design-ul jantei si finisajele care sunt pe placul tau: pe piata exista jante din aluminiu forjat si aluminiu usor si finisaje cromate sau din aluminiu polizat;
  • Verifica gaurile. Cu alte cuvinte, determina numarul de gauri de fixare si distanta intre prezoane;
  • Trebuie sa tii cont de dimensiunea cauciucurilor si de latimea acestora pentru a obtine cautat. In cazul in care iti doresti sa montezi jante diferite pe fata si pe spate, trebuie sa tii cont de recomandarile producatorului;

Ce trebuie sa stii atunci cand iti alegi jantele pentru masina?

In cele ce urmeaza ne vom opri asupra aspectelor tehnice de cunoscut pentru a alege cele mai bune jante. Dupa cum spuneam si mai sus, este important sa observe toate detaliile unei jante pentru a fi sigur de faptul ca aceasta este potrivita pentru masina ta, cat si la estetica si la design. Nici securitatea nu este un detaliu care trebuie neglijat.

Roata. Roata completa unui vehicul este compusa dintr-o janta, un cauciuc (de exemplu Nokian) si de o valva pentru umflare sau de o camera cu aer in cazul masinilor mai vechi.

Janta. O janta este in general fabricata dintr-un metal sudat sau din aluminiu insa unele sunt din magneziu sau chiar din carbon in cazul masinilor pentru curse. In ceea ce priveste modelele din aliaj, exista productii premium (flow forming) si altele care folosesc deseuri. Ceea ce explica diferentele destul de mari de pret si de calitate intre principalele modele de jante de pe piata, jantele forjate sunt cele mai populare deoarece ofera un plus de rezistenta, sunt mult mai rezistente la socuri si ofera un echilibru mai bun datorita densitatii aliajului.

Finisaje. Jantele de pe piata sunt propuse in finisaje diferite. De la vopsea epoxidica pentru modelele din aluminiu la versuni complet cromate, exista numeroase finisaje propuse in cazul jantelor. Cel mai adesea, in cazul alegerii jantelor primeaza aspectul estetic insa trebuie sa se tina cont in egala masura de intretinerea fiecarui tip in parte si de finisaje. Majoritatea jantelor mai recent aparute pe piata sunt echipate cu anvelope moderne denumite Tubeless (fara camera de aer).

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.