Te-ai trezit, te-ai spălat, ți-ai făcut cafeaua, ai băut-o pe fugă şi te-ai dus la muncă. Eventual iți iei un covrig de la patiseria din drum şi gata. Cam acesta este tiparul multor femei în zilele noastre. Suntem moderne şi sportive. Sărim peste micul dejun sau mâncăm ceva ce nu ne face tocmai bine.
Organismul uman este ca o mașină. Nu o alimentezi, nu merge. Sau dacă o alimentezi cu un carburant de calitate scăzută îi strici pompa de injecție şi apoi trebuie să o duci la service. Diferența este că la mașini există piese de schimb. Pentru noi oamenii, lucrurile nu sunt atât de ușoare.
Nu mănânci micul dejun?
Stomacul tău va avea de suferit
Popular se spune că stomacul” roade în gol”, deoarece sunt mișcările normale de digestie între pereții interiori ai stomacului, iar dacă stomacul nu este alimentat, va avea loc un proces de frecare direct între pereții stomacului, ca atunci când îți freci palmele. Etapa următoare este de creștere a cantității de acid clorhidric (hiperaciditate gastrică), care duce la iritația pereților interiori ai stomacului (gastrită). În timp, de la iritație se va ajunge la acele răni în straturile pereților interiori ai stomacului (ulcer gastric). Formele şi mai grave sunt cele de ulcer perforat (adică stomacul este penetrat, are gaură în el şi sângerează), iar pacienții acuză dureri foarte mari în zona abdominală.
Carenţe de vitamine şi minerale
Organismul nu este alimentat cum trebuie şi vor apărea carențe de vitamine şi minerale, care se vor reflecta în aspectul tern al pielii, unghii friabile şi păr fragil, capacitatea de concentrare şi memorare.
Stare de slăbiciune
Te vei simți din ce în ce mai slăbită şi nu vei mai avea energie să efectuezi activitățile cotidiene cu rapiditatea şi cu forța cu care o făceai înainte.
Dureri de cap
Durerile de cap vor fi din ce în ce mai frecvente și vor încuraja o stare generală proastă. Şi parcă nu sună chiar atât de bine asta, nu?
Stare generală proastă
Stările migrenoase cu greață, vomă, fotofobie (te deranjează lumina), fonofobie (te deranjează zgomotul) vor fi mai chinuitoare şi mai frecvente, pentru că vezicula biliară este mai stimulată şi mai iritată. Asta mai ales dacă vorbim şi de o bilă leneşă (vezicule biliară în hipofuncție), adică nu se contractă cum ar trebui şi nu secretă acizi biliari şi săruri biliare în cantitatea necesară digestiei. În momentul în care vei mânca, după un astfel de post zilnic, tendința este de a introduce cât mai multe alimente. Acestea vor stimula brusc contracția şi secreția bilei şi vor irita şi mai mult organismul, cu favorizarea vomei, iar starea generală va fi una de slăbiciune.
Hipoglicemie
Apare hipoglicemia, adică scăderea nivelului de glucoză în sânge, care se manifestă prin transpirații reci, slăbiciune în muşchi, sete, amețeală, leşin.
Hipotensiune
Scade presiunea în vasele de sânge, datorită aportului mai redus de minerale importante cum ar fi calciu, magneziu, potasiu şi datorită deshidratării. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele aduc în organism şi o cantitate de apă. Hipotensiune este accentuată în stările migrenoase.
Cafea pe nemâncate
Iubești cafeaua. Fără ea simți că nu ai energie toată ziua. Așa că mai bine bei cafea şi sari peste micul dejun. Iar unele femei mai asezonează cafeaua şi cu o țigară.
DAR ȚINE MINTE – cafeaua se bea după ce ai mâncat. Componentele din cafea, în special cafeina, au efect iritant asupra stomacului şi riscul de a face gastrită sau ulcer este şi mai mare.
Cafea în loc de mic dejun? Ce dezavantaje sunt?
- cafeina din cafea are un efect de falsă energie pentru că stoarce organismul de toată rezerva de energie şi apoi în organism se instalează oboseala. Deci te vei simți energizată imediat după cafea, dar apoi va reveni starea de lipsă de energie.
- cafeaua are efect laxativ și diuretic, prin acțiunea cafeinei. Aceste efecte sunt totuși utile. Dar nu trebuie făcut exces. Există și alte metode pentru ați regla tranzitul, metode mult mai sănătoase. Doar simplul obicei de a mânca va duce la existența unul bol alimentar, astfel ca tranzitul tău va fi altul. Dacă vei avea o dietă bogată în fructe şi legume verzi, cereale plus o hidratare corespunzătoare, tranzitul tău va fi excelent şi vei avea scaun zilnic.(normal este să ai unul, până la tribunal scaune de consistență potrivită).
- cafea are efect de creștere a tensiunii arteriale. Am întâlnit persoane care spuneau că dimineață se simt slăbite şi ca sunt hipotensive, dar care nu mănâncă nimic. În schimb, pentru a avea o tensiune mai crescută, beau cafea. Nu este deloc sănătos așa. Greșit să-ți ajustezi hipotensiunea dată de foame şi deshidratare, prin cafea.
- cafeaua este contraindicată în hipertensiune arterială şi glaucom.
- cafeaua de tip 3 în 1 este cea mai nocivă. Conține numeroși fosfați care scad nivelul calciului şi magneziului în sânge.
- cafeaua în general nu se asociază, adică nu trebuie luată împreună cu alte medicamente sau alimente. Se recomandă cel puțin două ore distanță între cafea şi alimente, mai ales lactate. Medicamentele trebuie şi ele luate distanță două ore de cafea, pentru că altfel cafeina din cafea de leagă de diversele substanțe și se obțin compuși neabsorbabili de la nivelul tractului digestiv, compuși care vor fi eliminați prin scaun.
Ce alternative ai? O cafea decafeinizată, o cafea de orz sau de cicoare sau…un fresh de fructe bogate în vitamina C şi alți antioxidanți: kiwi, banane, portocale, lămâie şi un pic de nucă.
Covrigul magic de dimineață
Cam ce crezi că îţi voi spune despre minunatul covrig de la prima oră? Da, da, covrigul acela cu multe seminţe sănătoase! Renunță la el. De ce?
- un covrig îți tine de foame pentru o scurtă perioadă de timp.
- aportul energetic este redus
- un covrig pe zi dimineață, ca să nu mai zic de cei care practică sportul covrigului pentru toată ziua, asigură instalarea bolilor gastrice amintite mai sus.
- dacă totuși nu apuci să mănânci cum trebuie de dimineață, evită să mănânci covrigi calzi şi foarte calzi. În stomacul tău se va forma o cocă veritabilă care va determina greață, balonare, flatulență, hiperaciditate. Așteptă să se răcească puțin covrigul.
- de evitat sunt şi produsele de la patiserie, care de multe ori sunt pline cu ulei.
Cel mai bine, dacă nu te-ai încadrat în timp şi ai plecat de acasă fără să mănânci, îți poți pune repede ceva la pachet sau poți să optezi pentru ceva consistent din oraş.
Ai mâncat în dimineața aceasta? O zi minunată începe cu voie bună şi un mic dejun sănătos! 🙂