Pe lângă cele opt ore pe care ar trebui să le doarmă în medie un adult, datorită activităților multiple și solicitante, organismul și creierul cer o pauză. Un pui de somn este cea mai bună variantă, dar din păcate, nu întotdeauna ni-l permitem.
Ce știm despre somn?
Indiferent că vorbim de somnul din timpul nopții sau de somnul din timpul zilei (adică puiul de somn pe care-l facem din când în când, după cum putem), în timpul somnului se produc anumite procese. Trebuie să știe că sunt două tipuri de somn:
- Cel cu mișcari rapide ale globilor oculari (rapid eye movement = REM). Activitatea electrică a creierului este foarte intensă, semănând cu cea din timpul stării de veghe. Crește frecvența și profunzimea respirației, însă mușchii sunt foarte relaxați, iar ochii (globii oculari) se mișcă.
- Și cel fără mișcări rapide ale globilor oculari (non-rapid eye movement = non – REM). Acest somn are 4 stadii. Persoanele parcurg ciclic în timpul somnului, de 5-6 ori pe noapte, cele 4 stadii ale somnului non-REM, care sunt urmate de un interval scurt de somn REM.
- Stadiul 1 = somnul cel mai ușor, când persoana doarme superficial și poate fi trezită cu ușurință.
- Stadiul 4 = somnul cel mai profund, în timpul căruia persoana care doarme poate fi trezită cu mare dificultate. Presiunea sanguina are valori minime , bătăile inimii se răresc, frecvența respiratorie este mult scăzută.
- Somnul profund durează puțin.
- Somnul REM durează din ce în ce mai mult pe masură ce timpul de somn crește, însă acest stadiu este întrerupt de scurte reveniri în stadiul de somn superficial –std 1
- Visele se produc în timpul somnului REM.
- În timpul somnului REM,
- Somnambulismul și teroarea nocturnă apar în stadiile de somn profund –std 3 si 4.
- Pe parcursul nopții se produc treziri de scurtă durată.
Puiul de somn
Când ești implicat în multe activități, când oboseala a pus stăpânire pe tine, de multe ori pe parcusul unei zile te gândești ce bun ar fi un pui de somn. Chiar este, pentru că somnul „reîmprospătează” creierul, iar acest aspect îl știe toată lumea. Ce nu știe multă lume este faptul că, în funcție de durata acestui pui de somn, efectul asupra creierului este diferit.
Ațipitul 10-20 minute
Se poate pune în aplicare de cei care nu au timp să-și finalizeze activitățile, dar care au nevoie de odihnă. Un moment de ațipire de 10-20 minute duce la o claritate a minții ridicată și creștere a vigilenței. Creierul funcționează la un nivel ridicat pentru următoarele 3 ore.
Pui de somn de 30 minute
După un somn de o jumătate de oră apare fenomenul de „sleep inertia”, adică apare o senzație de amețeală ce durează aproximativ 30 minute de la trezire și abia apoi se pot observa beneficiile somnului, atenție mai mare, claritate a minții, concentrare mai maire și posibilitate de asimilare a informațiilor.
Somnicul de 60 minute
După un pui de somn de o oră, te vei trezi și ca după treizeci de minute de somn cu o anumită stare de amețeală. Într-un timp de 60 minute, creierul are timp să urmeze stadiile somnului non-REM, cuprinzând și somnul profund.
După un somn de 60 minute, ți se va îmbunătăți memoria, reținând mai bine anumite fapte, acțiuni, fețe ale oamenilor, imagini, diverse nume. Un somn benefic în perioadele cu efort intelectual ridicat.
Benficiile somnului de 90 de minute
După o oră și jumătate de somn, trezirea este mai ușoară, nu mai apare acea amețeală. Sunt cuprinse toate etapele somnului, se realizează un ciclu somn REM- somn nonREM. Este îmbunătățită starea emoțională, se îmbunătățește memoria (mai ales pentru activități de tipul cântat la pian, mersul cu bicicleta) și se îmbunătățește creativitatea.
Dacă ai ocazia, nu spune nu unui pui de somn. Îți va îmbunătăți starea generală și vei fi mai ageră! 🙂