Psihologul Yolanda Cretescu vorbeste despre secretul fericirii. Ai putea ramane surprinsa sa descoperi ca parerea acesteia este ca „Secretul fericirii este să te confrunți cu faptul că lumea este un loc cumplit, cumplit, cumplit”. Desi poate suna cumplie este cat se poate de adevarat.
Yolanda Cretescu este un psiholog clinician si este presedintele Asociatiei Happy Minds. Aceasta a dorit sa discute sincer despre situatia in care ne aflam cu totii.
“Astăzi suntem o lume în doliu. Doliu psihologic sau doliu real, în cazul celor mulți care experimentează și pierderi fizice – rude, prieteni, cunoscuți, vecini”, spune Yolanda.
Exista cinci etape ale pierderii le putem parcurge sau putem ramane blocati in ele fara sa ne dam seama.
Cele cinci etape clasice ale pierderii
Negarea
Prima etapa este negarea in care foarte multe persoane sunt ironice cu privire la masurile impuse anti-COVID.
“Negarea este o formă de autoapărare, însă, din păcate, una care poate provoca dezastre când virusul are o contagiozitate atât de mare și se propagă cu așa repeziciune. Pentru că nu acceptăm pericolului virusului, ajungem astfel să respingem vaccinul ca formă de prevenție”, a spus Yolanda Cretescu.
Furia
In aceasta etapa au ramas blocate foarte multe persoane. Acestea nu s-au obisnuit cu pierderea stilului de viata cunoscut si mult iubit.
“Este important să recunoaștem sentimentele de furie și să înțelegem că reprezintă un consum de resurse care nu ne aduce niciun beneficiu”, a mai adaugat aceasta.
Negocierea
Negocierea este cea de-a treia etapa in care oamenii incearca sa se convinga ca pana la Craciun situatia se va remedia. Acestia isi cheama prietenii in vizita sau inchiriaza caini pentru a putea iesi mai des in oras.
Tristetea sau depresia
A patra etapa este tristetea sau depresia deoarece nu ne putem acomoda cu aceasta situatie si cu masurile impuse.
“Ecografia socială pe care am făcut-o până acum prin intermediul apelurilor preluate în Helpline-ul depreHUB mi-a arătat că există și o pandemie emoțională care ne face să luăm decizii iraționale. Deseori ne confruntăm cu crize de plâns în miez de noapte, oameni triști și speriați care se tem că vor fi afectați, ei și cei dragi. Este etapa cea mai complicată și trebuie trăită. De aceea, este important să ne trăim pierderea, să ne jelim, să ne dăm voie să trăim tristețea, să plângem, să spunem cuiva de încredere că ne este frică, că ne doare, că nu știm ce va fi, că ne simțim singuri, înfricoșați și neajutorați”, a explicat Yolanda
Acceptarea
Ultima etapa este acceptarea ca viata noastra va fi diferita fata de cea cu care eram obisnuiti si ca va trebui sa ne adaptam la ceea ce va veni.
“Temerile însă pot apărea și din lipsa de informație medicală. Absența analizelor longitudinale, a rezultatelor pe grupuri pilot, asociată cu frica iminentă de moarte, ne face ca, mai întâi să respingem soluțiile. Atunci, până la soluții de tipul vaccinării, sunt suficiente lucruri pe care le avem în control și asupra cărora ne putem concentra: să respectăm recomandările și obligațiile, să ne organizăm zilele bine, să facem sport în casă, să ajutăm cu ce putem”, a finalizat psihologul.