Lifestyle

Prin ce se deosebește șampania ultrabrut de cea obișnuită? Iată de ce să o încerci!

Aproape oricine iubește vinurile, iar cele spumante sunt o variantă specială a acestor băuturi alcoolice, care se face remarcată prin gust formidabil și textură efervescentă. În funcție de modalitatea prin care sunt obținute, precum și de locul lor de origine, spumantele se împart în mai multe categorii.

De exemplu, italienii se mândresc cu prosecco, spaniolii cu Cava, germanii cu Sekt și tot așa. Însă cel mai faimos și apreciat sortiment de vin spumant este, fără îndoială, cel pe care francezii îl produc în regiunea Champagne – este vorba, desigur, de sampanie.

Așa cum se întâmplă în cazul vinurilor liniștite, și spumantele sunt împărțite în funcție de nivelul de zahăr rezidual pe care îl conțin. Dacă vrei să descoperi mai multe detalii despre acest subiect, iată câteva aspecte interesante!

sampanie

sampanie

Brut, ultrabrut, sec sau dulce – care este diferența?

Celebra șampanie este o băutură obținută prin metoda cunoscută sub denumirea de „champenoise”, care implică o dublă fermentare: în cisternă, apoi în sticlă. Există mai multe etape implicate în acest proces, însă încheierea degorjării și partea de dozare sunt cele care determină nivelul de zahăr rezidual (RS) și, implicit, tipul de spumant obținut: brut, ultrabrut sau dry.

Procesul de degorjare implică unificarea sedimentelor de drojdie, realizată prin înghețarea gâtului sticlei. Depunerile de drojdie sunt eliminate prin scoaterea agrafei și a dopului.

După degorjare, urmează partea de dozare când, în sticle, se adaugă un amestec care conține atât vin, cât și o anumită cantitate de zahăr. Prin intermediul acestui pas, se vor obține următoarele tipuri de spumant:

  • Brut-natural. Este șampania care nu conține deloc zahăr rezidual (0 g/l RS).
  • Ultrabrut (sau Extra brut). Varianta aceasta are între trei și șase grame de zahăr per litru.
  • Sec (Dry). La fel ca un vin demidulce, acesta conține 17-32 g/l RS.
  • Demi-sec. Fiind tot echivalentul unui vin demidulce, cu un conținut de 33-50 g/l RS, acesta este adesea savurat pe post de desert.
  • Extra sec. Perfect pentru a fi servit pe post de aperitiv, acest spumant conține 12-17 grame de zahăr rezidual per litru fiind echivalentul unui vin demisec.
  • Dulce (Doux). După cum indică și denumirea sa, aceasta este cea mai dulce variantă de spumant având peste 50 de grame de zahăr rezidual per litru.

Nivelul de zahăr din spumant este un indicator foarte bun pentru mâncărurile cu care băutura poate fi asociată. De exemplu, sortimentul de șampanie sec sau demisec este adesea servit la aperitiv, alături de gustări cu brânză, pește sau carne. La polul opus se află spumantul dulce care poate fi servit la desert, pe cont propriu sau alături de fructe, diferite tipuri de nuci, migdale, fistic și înghețată.

Dacă vei opta pentru varianta de spumant ultrabrut, o alegere excelentă, o poți savura alături de preparate pe bază de fructe de mare, stridii, pește sau caviar. De asemenea, este potrivită și pentru alte mâncăruri, precum file de carne roșie, mușchiuleț de porc sau vită, servite alături de o garnitură de legume sotate.

Indiferent de sortimentul de șampanie pe care alegi să îl savurezi, te poți bucura de cele mai bune sortimente accesând magazinul online BeiCeVrei. Astfel, vei descoperi plăcerea asociată cu un spumant elegant și revigorant, de care vei rămâne pentru totdeauna cucerit.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.