Sănătate

Pepene rosu sau galben – care ingrasa mai mult

Pepene rosu sau galben - care ingrasa mai mult

Sezonul cald este perfect pentru toate persoanele care iubesc fructele. Pepenele rosu sau galben sunt fructele pe care le poti consuma zilnic. Nutritionistul Gianluca Mech ne spune in cele de mai jos care din cele doua fructe ingrasa mai putin.

Iata ce spune nutritionistul Gianluca Mech

Nutritionistul Gianluca Mech este de parere ca „Pepenele este fructul preferat al multor oameni pe timp de vară. Există însă persoane care se întreabă dacă consumul de pepene afectează silueta și chiar nivelul de glicemie în cazul persoanelor cu diabet. Ei bine, atâta timp cât este consumat în cantități moderate, nu are consecințe neplăcute din niciun punct de vedere. Dacă îl consumăm însă în cantități mari, asta poate determina creșterea nivelului de zahăr din sânge. Fie că vorbim despre pepene roșu sau pepene galben. Acestea conțin 7, respectiv 8 grame de carbohidrați la 100 de grame de fruct”.

Numarul de calorii este important „O porție de aproximativ 100 de grame de galben are cam 54 de calorii. Dacă vorbim despre pepenele roșu, aceeași porție are aproximativ 46 de calorii. E important de menționat că pepenii sunt foarte sățioși, având un conținut ridicat de fibre, despre care știm deja că sunt foarte sănătoase. Moderația este și aici, ca în orice altceva, cheia. Eu recomand în general să ne limităm la a consuma maxim 150 de grame de pepene pe zi. Fie roșu, fie galben. Sunt fructe, sunt sănătoase, dar trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin fructoză și au calorii. Astfel, e necesar să consumăm doar cantități moderate pentru a nu observa efecte negative nici asupra sănătății, nici asupra siluetei”.

Pepenele rosu continua licopen, un antioxidant puternic care este benefic pentru sanatate. „Culoarea roșie a pepenelui se datorează conținutului ridicat de licopen. Licopenul este un antioxidant puternic, benefic pentru sănătate, pe care pepenele galben nu îl conține. Pepenele roșu conține totodată o cantitate foarte redusă de sodiu, motiv pentru care este recomandat și pacienților care suferă de hipertensiune arterială. Pe de altă parte, pepenele galben este bogat în vitamina C, fibre și sodiu”.

Pepenele galben are foarte multe beneficii pentru sanatate „Pepenele galben conține 90% apă. Este de asemenea bogat în fibre care contribuie la o bună digestie. Are un conținut scăzut de calorii și grăsimi, atâta vreme cât nu este consumat în exces. Totodată, are o cantitate mare de antioxidanți, cum ar fi luteina, beta-carotenul și zeaxantina. Toate acestea contribuie la buna sănătate a ochilor. Conține vitamina C, iar asta ajută la întărirea sistemului imunitar. Pepenele galben are proprietăți antiinflamatorii care pot fi benefice în caz de artrită”.

Pepenele rosu este si el recomandat pentru o sanatate generala mai buna „Este indicat să consumăm pepene verde în sezonul cald deoarece contribuie la hidratarea organismului. Trebuie să avem însă în vedere cantitățile recomandate. El conține 92% apă, este bogat în substanțe nutritive și minerale. Conține vitaminele A și C care joacă un rol important în menținerea sănătății generale. Antioxidanți precum licopenul, carotenoizii și cucurbitacina ajută la prevenirea daunelor provocate de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. În plus, ucurbitacina E și licopenul au efecte anticancerigene. Numeroși alți compuși care se găsesc în pepenele roșu pot susține sănătatea inimii”.

Pepenele nu trebuie consumat pe timpul serii. Digestia este mai lenta noaptea iar consumul de pepene o poate perturba.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.