Fashion sustenabil?
De la o vreme încoace mă îngrijorează o problemă arzătoare, dar care se regăsește deja de ceva ani în prim-plan: sustenabilitatea modei în retail. Consumul mare de produse textile care nici nu apucă să fie purtate măcar o dată creşte de la an la an. Piaţa întâmpină o cerere fals creată: de fapt nu avem nevoie de atâtea haine pe cât pretindem.
De ce ar trebui să ne pese?
Este vorba în fond de o piaţă care se învârte în jurul banilor: fashion. Păi, cam toate se învârt în jurul banilor, aţi spune. Aşa este, dar acest lucru nu ar trebui să ne lase indiferenţi deoarece:
- Modul în care anumite ţesături sunt create din produse chimice 100% nu reprezintă o alternativă sănătoasă nici pentru mediu nici pentru pielea noastră.
- Fabricarea acestora în ateliere îndoielnice, în ţări foarte sărace, pe sume infime spre inexistente, plus introducerea minorilor pe piaţa muncii pentru satisfacerea nevoilor clienţilor a adus mari scandaluri.
- Odată ajunse în magazine, produsele textile au preţuri de pornire atât de mari în unele cazuri, încât rămân pe rafturi şi în depozite mult timp. Evident aici nu intră numai preţul ca şi factor al stagnării acestora.
- Pentru a putea circula se aplică de multe ori, aşa zisele reduceri care de multe ori nu sunt decât nişte scheme de marketing bine puse la punct. Sau nu, daca sunteţi un cumpărător atent şi verificaţi produsul.
- În final produsele rămase se vând mai departe ca şi solduri către alte tări, lucru care aduce beneficii ambelor ţări. Dar oare nouă ne aduce?
Cine e de vină?
Este destul de dificil să îi cauţi un capat şi un sfârşit modei. Este dificil să cauţi vinovaţii pentru că s-ar putea să te faci şi tu vinovat de acuzaţii. Suntem din ce în ce mai uşor de influenţat, de dus de nas dacă vreţi, încât nu ne pasă de unde vine produsul atâta timp cât îl avem.
Dar oare nu ar trebui să ne îngrijoreze? Ţinând cont de sănătatea noastră şi a altora, ar trebui să dedicăm mai mult timp studierii produselor pe care le cumpărăm. Aş pune un accent important şi pe reciclare, dar ăsta e un subiect viitor.
Ce e de făcut?
Căutaţi ca hainele pe care vi le cumpărăţi să fie pe principiul slow-fashion şi nu fast-fashion. Durabile şi din ţesături cât mai naturale. Dar atenţie şi la “natural”! Nu tot ce zboară se mănâncă şi nu tot ce se fabrică ar trebui purtat.
Până data viitoare vă doresc cumpărături plăcute şi înţelepte! 🙂