Familie

Cum să zbori cu avionul fără probleme cu copiii tăi

copil în avion

De fiecare dată când mergi prima dată undeva sau cu un mijloc de transport nou, atât pentru tine, ca adult, cât şi pentru cei mici este o provocare şi contează foarte mult prima impresie şi cum se simte cel mic. Iar un zbor cu avionul alături de copiii tăi poate fi o provocare foarte mare.

Copii sunt diferiți, dar niciunui copil nu-i lipsesc energia, curiozitatea, au o jucărie preferată, se plictisesc repede, trebuie să le fie menținută atenția prin jocuri captivante şi au unele frici. Aşa că am adunat câteva idei care v-ar putea ajuta să treceţi cu bine peste acest posibil obstacol.

Pregătirea celui mic de călătorie

Dacă cel mic este mai mare şi capacitatea de înțelegere este ridicată e bine să povestim cu cel mic despre ce călătorie frumoasă vom face printre nori. Putem să îi spunem ce forme frumoase pot avea norii, cum va vedea soarele cum apune sau răsare, cum se vor vedea clădirile, apele şi munţii din avion şi cât de mici se vor vedea oamenii.

copil în avion

Bagaj pentru copil

Este drăguț să iei şi un bagaj mititel pe care să îl care cel mic. În acest fel cel mic se responsabilizează şi îl menţii ocupat şi preocupat.

Jucăria preferată

Dacă vrei ca piticul sau pitica ta să se simtă mai în siguranţă şi mai relaxat(ă), ia-i jucăria preferată pe care să o poarte oriunde mergeţi.

Jocuri şi activităţi

Pentru că se plictisesc repede, trebuie să le dai activități captivante şi care să-i țină mai mult ocupați: cărți de colorat, stikere de lipit, puzzle-uri, jocuri pe telefon mobil sau pe tabletă.

Răul de transport

Unii copii sunt mai sensibili şi s-ar putea să aibă rău de transport, cu stări de greață şi eventual vărsături. Pentru a preveni răul de transport, este bine să ai o lămâie pe drum din care să-i faci pe drum un suc.

Înainte de plecare chiar cu o zi şi pe timpul zborului dă-i ceva ușor de mâncare, fructe şi încă ceva dulce. Gustările trebuie date mai des, cam la 30 – 40 de minute, iar cantitățile să fie mai reduse. Cu cât îi dai cantități mai mici, cu atât stomacul nu este iritat şi bila nu este stimulată foarte tare, astfel că nici stările de greață şi vomă nu vor apărea. Alimentele pe care i le dai trebuie date pe rând, la intervale corespunzătoare de timp, tocmai pentru a asigura o digestie bună.

De asemenea, este important ca în timpul activităților pe care le face capul să nu fie aplecat în jos. Capul trebuie menținut în poziție dreaptă sau uşor spre în sus. În acest fel, este evitată apariția greții sau vomei. Tableta pe care se joacă, cartea pe care o colorează trebuie să fie la nivelul capului, astfel încât copilul să nu fie forțat să țină capul în jos. Pentru asta te poți ajuta de măsuțele din avion sau poți să iei cu tine o măsuță reglabilă, rabatabilă, din material ușor.

copil aeroport

Diferenţa de presiune

În timpul zborului sunt cele două momente importante de decolare şi aterizare, când apare diferența de presiune şi simți urechile înfundate. Poţi să-i dai copilului să bea ceva, pentru a i se desfunda urechile sau puteți să țineți amândoi gura întredeschisă. 🙂

Turbulențele

Când avionul trece prin zonă cu ceață, nori, ploaie, avionul se va zdruncina, aspect care îi poate speria pe copii. Trebuie să le distrageți atenția prin jocuri şi să îi puneți să stea conform indicațiilor echipajului din nava. Dacă este vorba de un copil mai mărișor, explică-i ceea ce se întâmplă şi mai ales că eşti alături de el. Important este să te ştie şi să te simtă aproape.

Să aveți o călătorie plăcută şi fiecare membru să se bucure de călătorie, de la mic la mare! 🙂

2 Comentarii

  • Nu am zburat cu un copil mic, ci am mers cu el 3 zile și 3 nopți în autocar. Avea 8 luni.
    Am trecut prin munți – și el striga pentru că simțea presiunea din urechi, dar nu aveam ce face fiind prea mic să-i explic să caște, iar de băut nu voia să bea nimic.
    La plecare, doctorul de familie mi-a recomandat un sirop care îi cam *amețește* pe cei mici (*ca să doarmă neîntors cât mai mult*). Omul a făcut un gest minunat față de mine pentru că mi-a dat pontul. Eu am folosit siropul – panaceu. Copilul care de regulă dormea 16 ore, cu siropul la activ a stat treaz 16 ore.
    Nu vă bazați pe faptul că toate corpurile reacționează la fel. Singura soluție reală este să fii preocupat de binele copilului, să-i oferi confort, dacă tot îl scoți din rutină și-l duci printre nori sau pe coclauri. 🙂

    • Cei mici sunt mult mai sensibili decat cei mari si au nevoie de multa atentie si afectiune. Intr-adevar, organismul fiecarui om si al fiecarui copil reactioneaza diferit la aceiasi stimuli sau la stimuli identici. Variante de abordare sunt diverse, dar din pacate nu se poate cunoaste dinainte la aplicarea careia copilul va reactiona bine, plus ca pot sa apara si situatii cu care nu v-ati mai confruntat nici dumneavoastra ca parinte/insotitor copil si nici copilul. Ati mentionat foarte bine ca este important sa se asigure confortul copilului, iar pentru aceasta este nevoie de buna cunoastere a temperamentului, a caracterului copilului si a posibilelor probleme fiziologice sau de boala in cazul celui mic. Sa speram ca viitoarele calatorii vor avea cat mai putine aspecte neplacute sau chiar deloc, astfel incat toti, de la mic la mare, sa se bucure de calatorie. 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.