Featured

Cum alegi o jucarie Montessori pentru copilul tau?

Cum alegi o jucarie Montessori?

Jucăriile din lemn sunt din ce în ce mai în vogă în ultima vreme. Dar, în realitate, sunt la modă de decenii încoace, chiar de secole. Sunt jucării atemporale, cu care se jucau părinții tăi, chiar și bunicii tăi. Dar, este important ca jucăria ta din lemn să respecte pedagogia Montessori.

Pentru a te ajuta in alegerea ta a jucăriilor de lemn Montessori,  îți oferim în acest articol o prezentare generală a principalelor criterii care trebuie respectate:

O jucărie Montessori trebuie să fie din lemn

O jucărie Montessori va fi întotdeauna făcută din lemn. Acest material este cald și estetic. Ne invită să avem grijă de obiect și să-l respectăm. În plus, jucăriile din lemn sunt mult mai ecologice decât omologul lor din plastic!

De asemenea, jucăriile din lemn sunt cele mai solide. Sunt astfel rezistente la căzături, dar se curăță și ușor atunci când se murdăresc. Deci poți să te asiguri de faptul că vor dura foarte mult timp și că pot să fie folosite de mai mulți copii.

Trebuie să izoleze o abilitate

Un copil are adesea probleme de concentrare. Sare de la un lucru la altul și rar îl vezi concentrându-se mai mult de câteva minute. Toate acestea desigur sunt normale, a te putea concentra necesită autocontrol și o voință pe care copilul mic nu o are încă. Din fericire pentru noi, concentrarea și autonomia se dobândesc în timp și îl poți ajuta. Pentru a sprijini această învățare, Maria Montessori a creat materiale care să-l ajute pe copil să se concentreze pe un singur lucru la un moment dat.

Într-adevăr, unul dintre atuurile jucăriilor Montessori este acela de a oferi copilului suporturi pentru a lucra, a dobândi o achiziție, prin achiziție. Copilul se poate juca atunci atât cât are nevoie pentru a -și dezvolta abilitățile educaționale vizate. Concentrându-se pe o singură activitate, se concentrează mai bine, repetă și învață.

O jucărie Montessori nu conține distrageri, ea invită la concentrare…

Trebuie să fie educativa

Maria Montessori era de părere că distracția copiilor era să învețe. Prin urmare, împreună cu echipa sa, au dezvoltat jocuri pentru a le capta interesul. Toate aceste jocuri sunt menite să-i învețe sau să dezvolte o abilitate, un concept. Cu cât descoperă mai mult, cu atât înflorește mai mult.

Această învățare poate fi motrică, senzorială sau intelectuală. Ideal pentru copil este că, mai presus de toate că pleacă de la centrele lui de interes.

Trebuie să fie auto-corectoare

Pedagogia Montessori pledează pentru autonomia copilului și îl invită să o facă singur cât mai curând posibil. Acesta este motivul pentru care unul dintre criteriile de bază ale materialului Montessori este acela de a se auto-corecta.

Aceasta înseamnă că materialul îi spune copilului dacă a făcut o greșeală în timp ce l-a manipulat. Acest feedback dat copilului asupra erorii sale îi permite acestuia să o repare singur.

Nu trebuie să aștepte ca un terț să-și verifice munca, nu are nevoie de aprobarea altcuiva. Autocorecția permisă de jucării îi permite să lucreze în ritmul său propriu, fără judecată.

Trebuie să permită mișcarea mâinii

Învățăm făcând. Acest citat se aplică și copilului. Acesta este motivul pentru care materialul Montessori este concret, palpabil și invită la mișcare.

Intre 0 si 3 ani, materialul permite miscarea si imbunatateste coordonarea mână-ochi și apucarea fină.

Între 3 și 6 ani, ajută la dezvoltarea simțurilor, a cunoștințelor lingvistice și matematice.

De la vârsta de 6 ani, învață abstractizarea deoarece este întotdeauna mai ușor de imaginat plecând de la concret.

Toate aceste cunoștințe sunt susținute de jocuri distractive care te fac să vrei să înveți și să ajuți la memorare prin implicarea memoriei kinestezice.

Vrei sa afli mai multe despre jucarii? Citeste blogul Sergadionline.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.