În copilărie, aveam o plăcere deosebită să dau spargerea la ascunzătoarea mamei pentru ingredientele de prăjituri: stafide, nucă de cocos, biscuiți, diverse arome, jeleuri. Pe vremea aceea credeam că nuca de cocos este doar pentru mâncat, doar că pe piața actuală găsim nucă de cocos sub diverse forme.

Cum îl găsim pe piață?

În comerț găsim următoarele variante: ulei de nucă de cocos, ulei care este înglobat în formule ca lapte, unguent și cremă de nucă de cocos. Se folosesc atât apa de cocos, cât și bucățile de nucă de cocos. Și spre bucuria mea încă se găsește faina de cocos.

Câteva informații despre nuca de cocos

Nuca de cocos este fructul arborelui (palmierului) denumit științific Cocos nucifera sau denumirea pe care cu toții o știm, cocotierul. Acest arbore crește în zonele tropicale din America, Africa, Asia și Australia. Acest arbore se mai numește și „arborele vieții”, denumirea fiind dată de localnicii din zonele tropicale unde crește acest arbore. La exterior, fructele de nucă de cocos prezintă trei puncte, care dau aspectul unei fețe de maimuță. De aici și numele de „coco”, ceea ce înseamnă „față de maimuță”. La interior se regăsește partea solidă albă și sucul de cocos.

De ce arborele vieții?

Fructul cocotierului este folosit în medicina tradițională a culturilor asiatice și este considerat un remediu pentru toate bolile. Acest copac este cu adevărat prețuit de localnici, deoarece reprezintă sursă de hrană și sursă pentru diverse leacuri. Din acest motiv a primit numele de „Arborele vieții”. Iar studiile recente demonstrează rând pe rând diverse proprietăți terapeutice ale nucii de cocos (sursă de fibre și de nutrienți) și ale uleiului de cocos (sursă de acizi grași benefici).

Ce conține atât de special nuca de cocos?

Partea albă sau miezul nucii de cocos conține acizi grași saturați, cu catenă medie (90 %), acizi care sunt considerați sănătoși, deoarece digestia lor de către organismul uman este facilă și se absorb ușor. Acești acizi,de la nivelul tubului digestiv, prin intermediul sângelui, ajung la organele importante ale corpului, asigurând sursa de energie și efecte terapeutice. Pe lângă acei acizi saturați, dar și nesaturați (lauric, palmitic, oleic, butiric, caproic), în nuca de cocos se găsesc: glucoză, fructoză, fosfor, colină.

Cumpără unt de cocos de aici!

De ce este util uleiul de cocos?

Uleiul de cocos nerafinat are gust plăcut. Prețul este accesibil. Prin conținutul de principii active, uleiul de cocos îndeplinește niște acțiuni terapeutice utile:

  • Efect antiinflamator;
  • Efect antioxidant;
  • Efect antimicrobian, antiseptic. Antibacterian,antiviral, antifungic, antiprotozoaric și antiparazitar;
  • Favorizează absorbția vitaminelor liposolubile A, D, E, K și a mineralelor calciu și magneziu;
  • Efect de stimulare a imunității;
  • Efect anticancerigen prin inhibarea răspândirii celulelor canceroase;
  • stimulează metabolismul și creste nivelul de energie;
  • reduce grăsimea și crește masa musculară.

Pentru ce fel de boli poate fi utilizat ca adjuvant?

Afecțiuni pentru care s-a obținut un efect benefic:

  • Util în oboseală cronică.
  • Normalizează a glicemiei, prin stimularea secreției de insulină și stimularea consumului de glucoză în sânge,
  • Infecții bronșice și probleme pulmonare prin stimularea secrețiilor bronșice,
  • Adjuvant în terapia pentru  probleme cognitive, alături de uleiul de pește.
  • Efect antistres celular prin efectul antioxidant.
  • Tratament preventiv în cancerul de sân și de colon.
  • Previne apariția infecției fungice de tip Candida Albicans. Astfel, protejează arterele de aterosleroză.
  • Reglează balanța de colesterol. Scade colesterolul rău și crește colesterolul bun.
  • Util în stări gripale prin efectul antiinflamator și antimicrobian.
  • Efect de distrugere a pietrele mici de la rinichi.
  • Aportul de ulei stimulează secreția și contracția veziculei biliare, asigurând un flux biliar în cazul veziculei biliare leneșe.
  • Adjuvant și în terapia infecțiilor de la nivelul tractului urinar.
  • Efect de hidratare și nutriție e pielii. Se poate aplica pentru a calma pruritul senil care apare la persoanele în vârstă. În problemele dermatologice, când tenul este foarte uscat, chiar în cazul persoanelor cu tenul afectat de acnee.
  • Ca adjuvant în tratamentul piciorului de atlet, prin efect reepitelizant și antimicorbian.
  • Efect de refacere a mucoaselor șia țesuturilor în general. Astfel că poate fi util în cazul aftelor. Are efect calmant la nivelul mucoasei stomacale. Prin efectul său antimicrobian, influențează dezvoltarea H. pylori.
  • În problemele dermatologice, aplicat local, are efect util, prin hidratarea pielii și înmuiere scuamelor în eczeme, dermatite și psoriazis.
  • În cosmetică este utilizat ca ingredient pentru amestecurile desina scrub-ului pentru corp, alături de sare, sau chiar făină de cocos. Aplicat seara, pe ten, și cu mișcări circulare ușoare, stimulează microcirculația de la nivelul feței și a scalpului, ajutând la reducerea ridurilor și la ameliorarea simptomelor date de mătreață. Util în hidratarea buzelor și folosit ca strugurel, asigurând și un grad mic de SPF.
  • Stimulează circulația periferică, util prin masaj ușor circular ale mâinilor și picioarelor.
  • Pentru masajul de relaxare este excelent.
  • Util în stările de subnutriție.
  • Efect util în contuzii, vânătăi, piele înroșită, leziuni, mușcături de insecte, prin efectul de calmare, reducere al roșeței, inflamației și prin efectul cicatrizant.
  • Ajută în grăbirea dispariției verucilor într-un ritm mai alert 6 săptămâni vs 2 ani, estompează riduri sau vergeturi, ajută la refacerea mameloanelor crăpate și uscate.
  • Uleiul ajută mămicile care alăptează. Intern ajută la stimularea lactației. Extern ajută la refacerea mameloanelor crăpate și uscate.
Cumpără unt de cocos de aici!

Formele în care este înglobat uleiul de cocos

Uleiul de cocos intră în compoziția unor unguente, a unor creme. Se realizează chiar amestecuri de ulei de cocos cu uleiuri volatile și/ sau extracte din plante cu roluri diverse (pentru prevenirea alopeciei sau pentru a opri insectele să înțepe tegumentele). Astfel avem unguent pentru scutece, creme de față pentru riduri sau pete. Se poate realiza chiar săpun, datorită conținutului important de acizi grași. Se poate administra ca ulei înainte și după plajă.

Efectele terapeutice ale uleiului de cocos se extind și pentru animale, având utilizare și în medicina veterinară.

Aceste noțiuni sunt cu scop informativ. Dacă aveți diverse probleme de sănătate sau doriți să preveniți instalarea unor boli,  adresați-vă medicului care va stabili dacă puteți folosi ca adjuvant și preparate pe bază de ulei de cocos. Același sfat este recomandat și în cazul animalelor de companie, fiind necesar consultul de către medicul veterinar.

Despre autor

Lady Chantel

Chantel este o femeie paradoxală: relaxată, dar care este mereu în gardă; care se bucură de o viaţă liniştită, dar care preferă să îşi susţină punctul de vedere; o femeie inocentă în aparenţă, dar care în viaţa din spatele scenei este o adevărată bad ass; o femeie prietenoasă cu oamenii, dar căreia îi place să fie singură.

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Shareuri